Toneelvereniging Deugd en Vreugd weet ook na 120 jaar het publiek nog te bekoren

Op het feest van '120 jaar Deugd en Vreugd' werden verschillende personen gehuldigd. (foto GJZ)
Redactie KW

Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd het 120-jarig bestaan van Deugd en Vreugd gevierd. Naast een terugblik op hun geschiedenis werden ook een aantal mensen gehuldigd voor hun jarenlange inzet. “De legendarische stoelen met tapijtkussentjes zijn nog niet vergeten”, weet voorzitster Ria Vandeghinste.

Door Geert Vanhessche

Het Heestertse toneelgezelschap Deugd en Vreugd kent zijn ontstaan in 1899. “Tot aan de Eerste Wereldoorlog vormden het optreden van een fanfare en de gezongen nummers tussendoor een essentieel onderdeel van wat als een ‘luisterlijke kunstavond’ of ‘verzettig avondfeest’ stond aangekondigd. Dit vormde de basis van het huidige Deugd en Vreugd”, zegt voorzitster Ria Vandeghinste.

Jaar na jaar bleef Deugd en Vreugd zorgen voor blijspel, treurspel, kluchtige zang en dramatische tweespraak. Alleen de naamgeving veranderde enkele keren. “Tussen 1926 en 1933 was er eventjes geen sprake meer van Deugd en Vreugd maar wel van Willen is Kunnen en Toneelafdeling Werken Veredelt of Toneelbond van Heestert. Daarna kwam de huidige naam weer in beeld en deze is niet meer veranderd.”

Deugd en Vreugd bleef trouw aan zijn doelstelling om mensen samen te brengen. “Zo waren er toneelopvoeringen in samenwerking met Boeren- of Boerenjeugdbond, en kwamen VKAJ en KWB met Kerstdag ook al eens op de planken, meestal met leden van Deugd en Vreugd in de rolverdeling.”

Evolutie

Het mag duidelijk zijn dat het toneelwezen in die 120 jaar een enorme evolutie kende. “Denken we alleen al maar op het vlak van techniek. In het begin bestond de belichting uit lichtgas of carbuurlicht om te evolueren naar elektrische verlichting. Op vandaag spreken we zelfs van ledspots. Ook op vlak van verwarming kenden we een grote evolutie. Van de ‘buize-stove met kolen’ naar een mazoutkachel tot de centrale verwarming van vandaag. En ook de legendarische stoelen met tapijtkussentjes mogen we niet vergeten te vermelden”, zegt Ria.

In de bloemetjes

Tijdens de verjaardagsavond werden ook een aantal mensen in de bloemetjes gezet. Voor 15 jaar lidmaatschap bij Deugd en Vreugd werden Magali Decock, Josefien Lemarcq, An Vanhoutte, Huguette Vlieghe en Bart Vandenhende gehuldigd. Bij Kris Vanseymortier, Tine Windels, Trees Lazou, Fien Messiaen en Claudette Yserbijt staat 25 jaar op de teller. Rita Defoor, Rita Brugghe en Jan Demeulenaere zijn al een halve eeuw lid bij Deugd en Vreugd. Jean-Pierre Demets, Emmanuel Rommens, Gerrit Rommens, Antoon Muys en Fernand Messiaen werden ook gehuldigd. Zij zijn meer achter de schermen actief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier