Toneelgroep Tope ontsprong de coronadans

Vlnr Jörgi Maes, Ingrid Christiaens, Ilse Damman, Sarah Supply en Mieke Delft. (foto JS)
Redactie KW

Het Avelgemse Theatergezelschap Tope mocht begin dit jaar van geluk spreken. Hun productie ‘Blankenberge’ ging de coronaquarantaine maar nét voor. Maar ook voor Tope viel het doek daarna onherroepelijk. “Financieel zijn we gezond, we vragen onze sponsors dit jaar zelfs geen bijdrage.”

In volle voorbereiding waren ze, de acteurs en medewerkers van Theatergezelschap Tope, toen het prille coronanieuws ook in Avelgem met mondjesmaat doordrong. Net voor de lockdown (6-7-8 maart, red.) ging hun maartproductie ‘Blankenberge’, een stuk over een hete, zwoele zomeravond in augustus, gewoon in première. Volgens voorzitter Jörgi Maes (36) leek er toen echter nog geen vuiltje aan de lucht. “Ik weet nog dat er onder het publiek en backstage zelfs wat lacherig werd gedaan over de coronahetze. Kwamen we daar even bekaaid vanaf zeg”, aldus Jörgi Maes.

Toch volgden ze bij Tope de ontwikkeling van de pandemie toen reeds met argusogen op. “We zijn de dans maar nét ontsprongen”, weet Jörgi. “En het werd nog een succesvol weekend ook, want er waren geen afzeggingen: er werden zelfs nog extra tickets verkocht! Veel collega’s hebben dat geluk niet gehad, zoals Teaterpunt Zulte. Zij brachten hun voorstelling in het weekend na die bewuste 13 maart.”

Annuleringen

Een geluk bij een ongeluk dus, al deelde ook Tope in de coronaklappen. Zo werd het voldoeningsfeestje, het traditionele bedankingsevenement voor acteurs en medewerkers van de voorstelling, noodgedwongen geannuleerd. Ook het barbecueweekend, waarmee het seizoen normaliter afgesloten werd, ging niet door. Viel nog in het water: de financiële input van de koekjesverkoop op ‘Een avondje Avelgem’ eind juni, én de novemberproductie 2020. Een streep door de rekening.

“Begin maart werd backstage zelfs nog wat lacherig gedaan over de coronahetze”

“Nadat ‘Blankenberge’ afgerond was, werd er inderdaad voorzichtig uitgekeken naar november”, aldus Jörgi. “Maar omdat de kans op een tweede golf steeds reëler werd, besloten we in juni al om onze plannen te verschuiven naar maart 2021. Bijna alle medewerkers gingen akkoord, maar voor sommigen paste het niet in de agenda: begrijpelijk.”

Financieel gezond

“Of we repetities ‘vanuit ons kot’ organiseerden? Neen, dat zou al te omslachtig zijn geweest. Maar ik liep in de winkel soms wel medewerkers tegen het lijf. Je merkte meteen dat de honger om op te starten groot was. We hebben de novemberproductie echt met spijt in het hart geannuleerd.”

De toneelgroep loopt zo heel wat inkomsten mis. Maar dat is geen probleem. “Financieel zijn we kerngezond. Daar hoeven we ons geen zorgen over te maken. Onze sponsors kunnen ook op hun beide oren slapen. We weten dat deze periode ook voor hen moeilijk was. Daarom zullen we in september een persoonlijke brief rondsturen, waarin we uitleggen dat we dit jaar géén bijdrage vragen. De voorstelling in maart 2021 die ook in Spikkerelle zal plaatsvinden, zal vanuit de eigen kas gefinancierd worden”, besluit Jörgi Maes.

Tope

Theatergezelschap ‘Tope’ ontsprong in 2007 uit het in 1974 ontstane poppentheater ‘Driehoek ’74’. Die metamorfose ging gepaard met de opening van het Avelgems cultuurhuis Spikkerelle, waar ‘Tope’ zijn thuisbasis heeft. De naam ‘Tope’ verwijst naar het Avelgems woord voor ‘samen’. Samen een avondje ontspanning is naar eigen zeggen hét uitgangspunt van een goede vereniging. ‘Tope’ won in 2017 de Avelgemse Cultuurprijs voor ‘exceptionele activiteit’, en heeft momenteel zo’n vijftig leden.