Tommy Gryson doet choreografie van Samson & Gert Afscheidsshow

Tommy Gryson (rechts) en Marie Verhulst, het extra baasje van Samson. (gf)
Redactie KW

Danser en choreograaf Tommy Gryson, afkomstig uit Boezinge, leeft volop zijn droom. Al enkele jaren werk hij als freelancer voor Studio 100, maar het voorlopige hoogtepunt beleefde hij eind december toen hij de afscheidsshow van Samson en Gert mocht choreograferen. Hoewel hij nu woont en werkt in Gent, keert hij nog wekelijks terug naar Ieper om workshops te geven.

Zowat heel zijn carrière is Tommy Gryson (33), die zijn eerste danspasjes zette bij Sofie Dursin in Ieper, al kind aan huis bij Studio 100, maar de laatste twee jaar kwam zijn carrière bij het producties van Gert Verhulst en Hans Bourlon in een stroomversnelling. “In 2008 danste ik al in de eerste videoclips van K3”, vertelt Tommy, die afkomstig is uit Boezinge maar samen met zijn partner Bart Kalenga in Gent woont. “De choreograaf van K3 is Axana Ceulemans, die ook artieste is bij Def Dames Dope. Ze had mij gevraagd om de nieuwe show van Def Dames Dope te choreograferen. Dat was een goeie samenwerking en zo ontstond er een creatieve klik tussen ons.”

Tommy werkte samen met Axana onder meer mee aan de live shows van K3 zoekt K3 en voor de grote show van 20 jaar K3 in 2018. “Op die manier leerde ik ook de regisseur van de K3-shows kennen. Wanneer Axana niet kon, nam ik het vaak van haar over. Op een bepaald moment vroeg de regisseur me of ik de choreografie wilde doen voor de theatershow van Nachtwacht. Dat was de eerste keer dat ik als choreograaf iets mocht doen voor Studio 100. Dat was in augustus, dus heel recent. Die samenwerking verliep heel vlot en ik mocht daarna ook de choreografie doen van de Sintshow in het Sportpaleis met alle artiesten van Studio 100. In september kwam dan de vraag of ik ook de choreo van de afscheidsshow van Samson en Gert voor mijn rekening kon nemen. Mijn planning zat al redelijk vol met andere dingen, dus dat was wel even puzzelen.”

Geheim

Het grote geheim van de Samson & Gert Afscheidsshow was wie de opvolger van Gert zou worden. Ondertussen weten we wie het is, maar zelfs Tommy werd heel lang in het ongewisse gelaten. “De enige personen die het wisten, waren Gert en Viktor Verhulst en de regisseur. Ik had wel al een heel sterk vermoeden dat het Marie Verhulst zou zijn. Zij is immers een wandelende encyclopedie wat Samson en Gert betreft. Als ik een bepaald dansje van een Samsonliedje niet meer wist, stond Marie gewoon op en begon ze het te dansen. Samson en Gert hebben meer dan 100 hits en zij kan ze allemaal. Dat is echt zot.”

“Maar tot twee uur voor de première wist ik nog steeds niet dat het Marie zou zijn. Integendeel, ik moest een choreo maken en vroeg de teksten. Daarin hadden ze een andere naam – die weliswaar rijmt op Marie – vermeld. Ik probeerde het weg te steken, maar was enorm teleurgesteld dat het Marie niet was. Tijdens de generale repetitie moest de opvolger van Gert uit een cadeau komen. Om het geheim te bewaren, moest iedereen die binnenkwam in het gebouw zijn smartphone afgeven. Toen kwam de echte ontlading bij Marie, die het anderhalf jaar lang geheim moest houden. Terwijl ze het nummer aan het zingen was, zijn er toen wel enkele traantjes gevloeid. Dat was goed, want daardoor had ze de ontlading gehad en was ze twee uur later voor het publiek meer op haar gemak.”

Tussen de sterren

Zo vertoeft Tommy al jaren tussen de vedetten van Studio 100. “Goh, ik ben zodanig gefocust op een goeie show maken dat ik daar niet echt mee bezig ben. Als ik dan plots aan tafel zit met Viktor, Marie en Gert, dan voelt dat wel natuurlijk aan. De enige keer dat ik echt starstruck was, was toen ik Beyonce ontmoette, lang geleden op een awardshow waar ik mocht dansen met Kate Ryan.”

Tommy werkt echter niet alleen voor Studio 100. Hij is artistiek directeur, danser en choreograaf van Showcase Entertainment, zijn agency voor dansers en entertainment. Toch probeert Tommy de tijd te nemen om geregeld terug te keren naar de Westhoek. “Iedere week geef ik nog les in Ieper. Dat is op dinsdag en ik moet vechten om dat vrij te houden, maar ik wil dat absoluut blijven doen. Daar ben ik begonnen en ik heb er veel geleerd. Ik vind het belangrijk om die ervaring door te geven. Het is tof dat ik zo streekgenoten de kans kan geven om mee te dansen in grote producties. Voor de show van Samson en Gert had Studio 100 zelf niet genoeg dansers. Via mijn connecties heb ik audities georganiseerd. Een aantal mensen uit de regio dansen nu mee in de show.” (TOGH)