Tommelein wil relanceplan voor visserijsector

© Davy Coghe
Redactie KW

Vlaams volksvertegenwoordiger en Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) dringt aan op een relanceplan voor de visserijsector.

“De coronacrisis heeft nagenoeg alle economische sectoren getroffen, maar een aantal kreeg te maken met een heel scherpe terugval”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Tommelein. “Dat was ook zo in de Vlaamse visserijsector, die een zware klap kreeg door de sluiting van de horeca en het wegvallen van de markten. Ik drong in het Vlaams Parlement bij Visserijminister Hilde Crevits (CD&V) om een relanceplan voor de visserij op te maken.”

De Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) bracht recent een advies uit waarin de contouren worden geschetst om de Vlaamse visserij weer op de sporen te krijgen. “De SALV is positief over de vele kortetermijnmaatregelen die de Vlaamse Regering heeft genomen, maar vraagt ook om te leren uit een aantal zaken. Daarnaast wordt gevraagd om bij de relance te focussen op de duurzame verankering van de Vlaamse visserij. De coronacrisis heeft immers de strategische positie van de voedingsbevoorrading aangetoond. Qua financiering wordt gevraagd ernaar te streven dat middelen uit het EU-herstelfonds ook voorzien worden voor een duurzame relance van de Vlaamse visserijsector.”

“Modernisering vloot broodnodig”

Minister van Visserij Hilde Crevits bevestigde dat het Europees herstelfonds een belangrijke rol kan spelen voor de Vlaamse visserij. De besprekingen hierover vinden later deze maand plaats. Ook aan de heropwaardering van onze lokale visserijproducten wordt gewerkt via de campagnes van de VLAM.

“Voor mij is het vooral belangrijk dat binnen de relance ingezet wordt op economische, ecologische en sociale duurzaamheid. Tevens pleit ik voor een proactief beleid om bij een nieuwe uitbraak van Covid-19 of een andere tegenslag snel te kunnen schakelen. Ik dringt daarom aan om nu al middelen voor crisissteun te reserveren. Tot slot stelde ik ook aan de minister voor om het Europese verbod om nieuwbouwvisserijschepen te ondersteunen, in vraag te stellen. Vlaanderen kent een kleine, verouderde vloot, die bovendien niet aangepast is aan de eisen rond selectieve visserij. Een modernisering van de vloot is dan ook broodnodig.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier