Tom Waes bezoekt stoeltjeslift in Heuvelland voor nieuw seizoen van Reizen Waes

Maaike Cafmeyer en Tom Waes samen met de uitbater van de zetellift.©Eric Flamand EF
Maaike Cafmeyer en Tom Waes samen met de uitbater van de zetellift.©Eric Flamand EF
Redactie KW

Nu zondag 3 januari start de nieuwe reeks van Reizen Waes op Eén. In de eerste aflevering reist Tom Waes door de Westhoek en bezoekt ondermeer Heuvelland waar hij samen met Maaike Cafmeyer een rondje maakt op de zetellift in Westouter. De opnames dateren van september.

“Ik herinner me dat Maaike het ontzettend leuk vond en verschillende keren een ritje maakte met haar man en kinderen,” vertelt uitbater Johan Gheysen die in 2021 zijn 40ste jaar als eigenaar van deze attractie zal vieren.

Corona legde de Cordoba, zo heet de zetellift officieel, geen windeieren. “Iedereen was wel genoodzaakt om in eigen bubbel op reis te gaan. Het werden dan ook zeer drukke zomermaanden. Tot op de grote weg stonden ze aan te schuiven voor een rondje tussen de Vidaigneberg en de Baneberg. Er was eindelijk weer beweging tussen de bergen.”

Veilig

“Het is dan ook een veilige attractie ook in deze coranatijden. Tussen de stoeltjes bijvoorbeeld is al een afstand van 30 meter. Het is verder in open lucht. Voor de mensen opstappen moeten de handen ontsmet worden en dat doen ze ook wanneer ze van de zetellift stappen. Een van onze medewerkers ontsmet dan zowel het zitgedeelte als de leuningen en dat doen we met een drukspuit, een toestel waar we anders onkruid mee verdelgen.”

Ondertussen ging de Cordoba opnieuw dicht vanaf november. “En toch bleven de aanvragen binnenkomen. Recent nog een aanvraag van een 40-tal personen die hun skireis naar Oostenrijk zagen geannuleerd en nu in volle ski-uitrusting op de zetellift willen zitten. Op die manier hebben ze toch maar dat skigevoel in de benen krijgen.”

Het is nu de tweede keer dat de zetellift gesloten is. Schepen van toerisme Bart Vanacker was de eerste om er na de eerste lockdown opnieuw gebruik van te maken. “Dit deed me herinneren aan mijn kindertijd toen we wel eens vaker naar de Cordoba trokken. En na de kinderjaren volgden dan de uitstapjes met de vrienden. Het is en het blijft een leuke attractie voor jong en oud.”

Eigen Kweek

De zetellift Cordoba werd in 1957 gebouwd door Oostenrijkse Alpenspecialisten en dit op vraag van Albriek Florisoone, de stichter van de Meli en Lambert Segers. “Vele mensen denken dat deze zetellift dienst deed op de Expo 58 in Brussel maar dat is dus helemaal niet zo,” weet Johan Gheysens.

Na de rit van ongeveer 20 minuten over een afstand van 1.800 meter kunnen de toeristen nog even napraten over hun avontuur bij een Picon. Deze wordt al bijna 30 jaar bereid door de vrouw van Johan. “Mijn vrouw is een Française en als zij dat drankje niet kan bereiden, dan weet ik het ook niet.” De zetellift biedt een uniek zicht op Heuvelland en was eerder het decor voor één van de afleveringen van Eigen Kweek.

(MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier