Tom Vanwynsberghe is al 16 jaar de drijvende kracht achter Sleuterrock

Tom Vanwynsberghe: "Ik hoor van veel mensen dat ze het leuk vinden dat er met Sleuterrock nog eens iets in Oeselgem gebeurt." © Vadu
Redactie KW

Dit weekend vindt de zestiende editie van Sleuterrock plaats aan het Kerkplein in Oeselgem. Na jaren van tributebands is het dit keer de beurt aan verschillende liveacts om het hart van het publiek te veroveren. De man die al sinds de eerste editie van Sleuterrock in 2003 alles in goede banen helpt leiden, is Tom Vanwynsberghe (35).

Eerst even een kleine geschiedenisles: nog voor Sleuterrock was er al Sleutelrock. Een klein muziekfestivalletje dat in 1992 door de Oeselgemse Chiro boven de doopvont werd gehouden. In vijf jaar tijd passeerden bands als Belgian Asociality, Ashbury Faith en Evil Superstars er de revue, maar in 1996 was het over en uit. “Met een groep oud-Chiroleden besloten we toen het festival onder de naam Sleuterrock nieuw leven in te blazen“, vertelt Tom. “Dat was toen nog met een vrij podium en uiteraard met de bekende formule van tributebands. In de loop der jaren passeerden er heel wat van die coverbands de revue, maar na zestien edities vonden we het tijd om het stuur eens van richting te veranderen.”

“Hoe lang ik het nog zou willen doen? Misschien nog tot aan de 20ste editie”

Het resultaat is dat er dit jaar met Dog Eat Dog meteen een bekende live act van formaat op de affiche prijkt en ook Uberdope, Fields of Troy en Ironborn beloven straks heel wat moois te laten horen. “Verandering van spijs doet eten”, lacht Tom. “Een nieuwe formule kan altijd voor een frisse wind zorgen. Dat merken we nu al. Er zijn 400 kaarten voor de optredens op zaterdagavond de deur uit en de kans zit er dik in dat we die avond het bordje ‘uitverkocht’ mogen ophangen. Er zijn wel nog tickets voor de avond zelf te koop. We hadden met een grote klepper als Dog Eat Dog meteen een goed voorgevoel en hebben ervoor gekozen om een grotere tent dan vorig jaar te plaatsen. Zoals het er nu uitziet, zal die berekende gok goed uitpakken en stevenen we af op een succesvolle editie.”

Man van eerste uur

De verandering waar Tom eerder over sprak, was ook in de voorbije jaren al stilletjes aan doorgesijpeld. “In 2015 lieten we het vrij podium achter ons en oprichter Peter Tack zette een stap opzij, waardoor ik de laatst overgebleven persoon van het eerste uur ben”, zegt hij. “Ik kan uiteraard wel op een vernieuwd bestuur met vijf andere leden rekenen. Twee jaar geleden zijn we ook met een comedy-avond begonnen. Vroeger organiseerden we toen een quiz, maar daar kroop enorm veel tijd en werk in. Met comedy vullen we ook weer een leemte in, dus komen vanavond vrijdag 13 april Jens Dendoncker, Tom Bibo, Jasper Posson en Joost Vanhyfte moppen tappen.”

Budget van drie jaar

De voorbereiding voor het festival begint voor Tom en zijn team al geruime tijd op voorhand. “Vroeger begon ik pas in december met het zoeken naar bands, maar dit keer ging ik vorige zomer al aan de slag”, vertelt hij. “Het feit dat we nu livebands programmeren zorgt er ook voor dat er meer interesse van promotoren zelf is. Het is wel zo dat ons budget dit jaar de omvang heeft van het budget van de laatste drie jaar samen. Het is nooit ons doel geweest om winst te maken, maar simpelweg om de Oeselgemnaren een plezant weekend aan te bieden. We hebben de winst van de voorbije jaren netjes gespaard en kunnen daardoor nu extra uitpakken.”

In de weken op voorhand is Tom intensief bezig met de voorbereiding, maar de dag zelf krijgt hij gelukkig ook de hulp van heel wat vrijwilligers. “De lokale Chiro stuurt een equipe om de bar te bemannen en die zal dit keer ook wat langer gemaakt worden. We hebben gemerkt dat die de vorige jaren toch wat te klein werd om iedereen optimaal te bedienen. Verder kunnen we ook rekenen op de hulp van drie koks, stagehands en mensen die aan de inkom staan.”

Mooie toekomst

“De dag zelf probeer ik wel iets van een optreden mee te pikken, maar ik ben vooral bezig met alles te coördineren. Het is een hectische dag, maar ik geniet wel met volle teugen. Hoe lang ik het nog zou willen doen? Misschien nog tot aan de twintigste editie en dan zien we wel weer. Ik hoor van veel mensen dat ze het leuk vinden dat er met Sleuterrock nog eens iets in Oeselgem gebeurt. Ik vind het dan ook fijn om op die manier leven in de brouwerij te brengen. We hebben een fijn festival dat nog voor jaren verder kan en zolang het publiek het blijft smaken zie ik er nog een mooie toekomst voor”, rondt Tom Vanwynsberghe af.

(Vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier