Tom steunt Belgische muzikanten met pianolijst

Tom Kristiaan is zelf pianist en accordeonist.© Davy Coghe
Tom Kristiaan is zelf pianist en accordeonist.© Davy Coghe
Redactie KW

Na de week van de Belgische muziek komt Jabbekenaar Tom Kristiaan (49) met het nieuw initiatief ‘Piano Peace Belgium’. Met zijn online muzieklijst wil hij Belgische muzikanten een hart onder de riem steken in deze bizarre tijden.

België is niet alleen het land van friet en bier, maar ook van Belgisch muziektalent. Daarom lanceert de 49-jarige Tom Kristiaan nu Piano Peace Belgium op de muziekstreamingsdienst Spotify, om Belgisch talent te promoten en te ondersteunen. “Ik ben zelf muzikant en merkte hoe moeilijk het is om als lokale artiest op de internationale radar te komen”, zegt Tom. “Door de populariteit van Spotify en YouTube is ineens de hele wereld bereikbaar als artiest.”

Minimalistische muziek

Hij merkte het grote succes van de ‘Peacefull Piano playlist’ op de muziekstreamingsdienst Spotify. Die heeft meer dan 6 miljoen volgers wereldwijd. Tom zag een duidelijke vraag naar rustige pianomuziek. “Daarom dacht ik: waarom geen Belgische playlist lanceren? Zeker nu de Belgische culturele sector alle steun kan gebruiken. Zo is het idee van ‘Piano Peace Belgium’ geboren: rustige, toegankelijke pianomuziek met enkel en alleen Belgische artiesten.”

“De playlist bestaat uit een mooie mix van bekende en minder bekende namen, van jazzcomponisten tot meer klassieke en muzikanten uit de popmuziek. Namen als Jef Neve, Jef Martens, Wim Mertens, Wouter Dewit, Patrick Hamilton, Soetkin Milbouw, Tylaine Van den Broeck, Bas Bulteel en mijzelf zijn te vinden in de playlist”, somt hij op. “ De meest geschikte muziekterm voor de playlist vind ik neoklassiek: een mengelmoes van pop en klassiek. Korte, toegankelijke stukken van minimalistische muziek die zorgt voor rust. De playlist is ideaal voor iedereen die thuis zit te werken of te studeren.”

Derde album

“De coronacrisis maakt het ons lastig, maar daardoor komen er ook nieuwe, unieke initiatieven naar boven. Ik ben zelf pianist en accordeonist en componeer al jaren, maar pas in 2019 bracht ik mijn eerste album uit , ‘In Deep Woods’. Vorig jaar tijdens de eerste lockdown bracht ik een mini-album ‘Tom’s Gymnopédies’ uit, ter ere van Erik Satie. Volgende maand komt mijn derde album ‘Glance of You’ uit”, kondigt Tom aan. (NC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.