Tom Rutsaert (22) fietst alle straatjes van de Eernegemse bebouwde kom

Tom Rutsaert fietste alle straatjes van de Eernegemse bebouwde kom. Goed voor 42 kilometer en heel wat doodlopende straatjes. © Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Tom Rutsaert (22) uit de Zedelgemsesteenweg is sinds eind maart technisch werkloos door het coronavirus. In normale tijden werkt hij bij TUI fly Belgium als flight atttendant. Die activiteit is door de coronacrisis tot volledige stilstand gekomen. Ook hij zit net als zovelen elke dag in zijn kot, netjes alle opgelegde maatregelen op te volgen. Om de tijd te doden, trok hij met zijn fiets op verkenning door alle straten van Eernegem.

“Ik heb sinds de lockdown de App Strava gedownload om mijn sportactiviteit wat bij de houden”, vertelt Tom. “Voor de lockdown waren die activiteiten beperkt tot een keer per week minivoetbal, maar dat viel terug tot een keer per maand sinds ik in december vast werk gevonden heb. Na al die weken thuis zat ik zonder inspiratie om iets leuks te doen. Ik was al begonnen met het leren van alle hoofdsteden ter wereld en weet intussen dat Zuid-Afrika er drie heeft: Pretoria, Bloemfontein en Kaapstad. Die van België is niet moeilijk. Dat is en zal altijd Eernegem City blijven. (lacht) Dus kwam het idee om iets te doen dat ik nooit gedaan had, en daarvoor kon ik de App Strava die ik sinds kort kende, zeker gebruiken.”

Figuurtje tekenen met de fiets

“Everybody is born crazy, but some of us stay it forever”, zei Barrack Obama ooit. Ik ben er zo een. Op Strava kan je na het sporten een volledige route zien die je gelopen of gefietst hebt. Dus ik dacht, ik ga eens proberen een mooi figuurtje te tekenen met de fiets. Eerst probeerde ik een route in elkaar te knutselen die wat mij betreft goed leek op een neushoorn, maar mijn moeder zag er meer een nijlpaard in. En de hoorn leek volgens haar meer op oren. Toen dacht ik, welke straten in mijn gemeente ken ik niet. Dus besliste ik eens de volledige bebouwde kom af te fietsen.”

Wijken met doodlopende straten

“Vooraf had ik geen idee hoeveel kilometer dat zou zijn. Ik begon aan het kruispunt van de Zedelgemsesteenweg en de Mitswegestraat. Beide straten liggen zo’n 300 meter in bebouwde kom. Toen begon de miserie in de vele wijken met hun kleine en vaak doodlopende straten. Telkens kleine straten waarin je iedere keer 50 meter moet inrijden, dan remmen, draaien en terugfietsen. Op de duur begon dat wel lastig te worden omdat ik nooit aan hetzelfde tempo kon blijven rijden. Sommige mensen keken ook wel eens raar op toen ik in hun wijk een eenrichtingsweg insloeg en ze me 20 seconden later de straat weer zagen uitrijden. Sommige mensen kwam ik ook een drietal keer tegen omdat ik om sommige straten in te rijden, enkele keren op hetzelfde kruispunt moest passeren.”

Stunt herhalen in Ichtegem?

“Uiteindelijk stond er 42 km op de teller. Een mooie afstand om niet buiten de bebouwde kom van Eernegem te rijden. Maar dan zou ik de waarheid een beetje geweld aan doen. Toen ik via de August Vermeylenstraat de Ganzestraat inreed, stond er geen bord van einde bebouwde kom. Dus na enkele honderden meters dacht ik, dit klopt niet. Dus keerde ik terug en reed ik terug de bebouwde kom binnen. Tegenslag, toch niet volledig binnen de lijntjes gekleurd dan. Dus bij deze doe ik graag een oproep naar het gemeentepersoneel om daar ook een bord te installeren, zodat mensen met gekke ideeën binnen de bebouwde kom blijven en niet per ongeluk erbuiten rijden. Die stunt herhalen in Bekegem zit er niet in, ik zou zeer snel aan het einde zijn. Ichtegem is een ander verhaal. Die deelgemeente komt misschien ook nog wel eens aan de beurt.”

Strava
Strava

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier