Tom (28) leeft al jaar zoals een eeuw geleden en verwerkt zijn grote passies in woning

“Op mijn zolder staan zes oude koersfietsen, waaronder een Flandria uit de jaren vijftig en een Merckx uit de jaren zeventig”, vertelt Tom.
“Op mijn zolder staan zes oude koersfietsen, waaronder een Flandria uit de jaren vijftig en een Merckx uit de jaren zeventig”, vertelt Tom.
Redactie KW

Met familiestukken van zijn voorouders verfraaide Tom Annoot afgelopen jaar zijn huis in de stijl van de jaren 1920. Enkel de zolder en kelder zijn nog niet afgewerkt. De 28-jarige Ieperling wil die ruimtes inrichten met twee andere grote passies: bier en koers.

Tom woont intussen een jaar tussen de meubels, schilderijen en decoratiestukken van zijn voorouders in een rijwoning die hij opknapte in de Ieperse binnenstad. ‘Draag zorg voor het bestaande familiearchief, gooi niets weg’ schreef grootvader Augustus aan zijn nakomelingen in een boek over de familiestamboom.

Familiestukken

Als jongste telg van de familie stockeerde Tom zeven jaar de meubels van zijn grootouders en hún grootouders in een loods , tot hij het geschikte huis vond om in te richten in de stijl van de jaren twintig. “Dit is een warme thuis geworden”, vertelt Tom Annoot. “Ik werk op de stadsdienst Leven en had mijn collega’s een instuif beloofd, maar het is er nog niet van gekomen door corona.”

Tom woont er voorlopig alleen. “Ik ben altijd een eenzaat geweest en voel me zeker niet eenzaam, ondanks de coronamaatregelen. Ik sport nu meer dan anders. Ik kan echt ontspannen van een wandeling in de abnormaal stille binnenstad of een fietstocht in de streek. Na een rit van 160 kilometer geniet ik volop van een trappistenbier .”

Bar in kelder

Bier en koers: deze twee passies van de Ieperling krijgen een prominente plek in zijn huis. “De leefruimtes, keuken en slaapkamer zijn opgeknapt in de stijl van de jaren twintig. Enkel de kelder en zolder zijn nog niet afgewerkt. Deze ruimtes wil ik enigszins anders inrichten. In de kelder bewaar ik mijn collectie van een zestigtal bieren. Het zijn zware bieren uit eigen streek, waaronder Dulle Teve, Stille Nacht, Anosteké, St. Bernardus en Westvleteren 12. Mijn kelder is behoorlijk ruim. Ik zou er graag een toog installeren en de muren decoreren met hoppe en oude reclamepanelen van biermerken. Na corona kan ik vrienden en familie ontvangen in deze persoonlijke bar.”

Tom heeft in zijn jeugd zeven jaar gekoerst en de liefde voor de fiets is altijd gebleven. “ Vooral de heroïek en de geschiedenis rond de koers fascineert me. Ik heb drie koersfietsen, een tijdritfiets en een mountainbike waarmee ik de regio verken. Pendelen doe ik op een retrofiets uit de jaren zestig met één versnelling. Ik moet doortrappen om op gang te komen en achterwaarts trappen om te remmen. Dat is eens een andere en leuke manier van fietsen.”

Bidons

“Op mijn zolder staan zes oude koersfietsen, waaronder een Flandria uit de jaren vijftig en een Merckx uit de jaren zeventig. Er is zeker nog plaats voor een pièce unique. Op termijn wil ik er mijn bidonverzameling uitstallen. Er staan nog een 1000-tal bidons in de slaapkamer van mijn ouderlijk huis, waaruit ik er 150 wil selecteren voor mijn zolder. Elke bidon roept herinneringen op. Denk maar aan een bidon die Ullrich tijdens een Alpenrit in de graskant wierp waar mijn vader en ik supporterden. Na de etappe kon ik die door hem laten signeren. Ook dichtbij huis slaagde ik erin om bidons te verzamelen. Ik herinner me een van de eerste bidons van de wielerploeg BMC, die ik uit het water van de Ieperse vestingen viste tijdens Gent-Wevelgem.”

Het huis van Tom lijkt zo stilaan op een museum van zijn leven en grote interesses . “Ik steek er mijn ziel in. Wie oprecht geïnteresseerd is in een van mijn verzamelstukken, is altijd welkom… Zodra corona het toelaat.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.