Toestellen op speelplaats in Geluwe in afwachting van nieuw skatepark aan gemeenschapscentrum

Voorlopig kunnen de jongeren skaten in de gewezen jongensschool in de Beselarestraat. © foto LVW
Redactie KW

De werken aan het gemeenschapscentrum in de Wervikstraat in Geluwe zijn volop aan de gang. Het staat ondertussen vast dat er ook een skatepark komt. De stad heeft een budget van 70.000 euro voorzien. In afwachting staan er nu skate-elementen op de speelplaats van de oude jongensschool in de Beselarestraat.

“De vraag naar skatemogelijkheden leeft sterk bij de jongeren in Geluwe en we willen daar als stad een antwoord op geven”, aldus schepen van Kinderen, Jongeren en Gezinnen Bert Verhaeghe (stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project).

“Bedoeling is om de skateruimte te integreren in de omgeving van het nieuwe gemeenschapscentrum, naast de ruimte voor de jeugd die er komt. Een goede, nieuwe verzamel- en ontmoetingsplek voor jongeren uit Geluwe.”

In maart werd op Facebook de pagina Skate Geluwe opgericht en vond de jeugd de voorkant van Ter Linde op de Tuinwijk een ideale plek voor een skatepark. Ondertussen is die piste verlaten en kwam er een en ander in beweging.

Zo zaten de jongeren aan tafel met de stad en gingen ze ondertussen al in andere gemeenten enkele skateparken bezoeken. De skate-elementen maakten de jongeren allemaal zelf.

“De jeugd bloeit hier open. De gasten glunderen”

De kinderen en jongeren kunnen elke dag komen skaten op de speelplaats van de gewezen jongensschool. “Tijdens de pandemie willen de jongeren naar buiten”, zegt Frederieke.

“We gingen met hen in dialoog en kwam het skaten aan bod. Er volgde een oproep naar de stad. We bereiken hier kinderen en jongeren van 8 tot 22 jaar. Er komen nog skate-elementen bij. Ze zijn besteld maar door corona kent de levering vertraging, zoals veel andere zaken trouwens. Voor de uitbouw van het skatepark streven we naar zoveel mogelijk participatie door en voor de jongeren.”

Toegangscode

De jongeren zijn afkomstig uit Geluwe en Wervik. Nout Verrote (15) woont in de Tabaksstad waar er al enkele jaren een skatepark is aan het Viroviosstadion in de Gosserieslaan.

“Ik ben nu hier in Geluwe omdat al mijn vrienden er wonen”, zegt Nout. “We gaan allemaal naar het Sint-Aloysiuscollege in Menen. Dat we deze locatie voorlopig mogen gebruiken is chic. Het is hier geestig. We kuisten de koer. Een paar gasten hebben de code om binnen te kunnen. Voor de afwisseling trek ik ook naar het skatepark in Wervik.”

Aan het nieuw gemeenschapscentrum komt er ook een jeugdhuis, links aan de kant van Triamant. “Dat het skatepark aan het nieuw gemeenschapscentrum komt, vind ik ideaal”, zegt Nout. “De locatie aan het jeugdhuis is eigenlijk perfect. Ook al voor de combinatie muziek door de boxen en skaten.”

Jeugdwerking

Jeugdhuis De Jukte in de kelder van De Gaper in Geluwe is sinds vorig jaar opgedoekt maar in de plaats is er nu jeugdwerking ’N Kelder. “Nu is er geen caféwerking meer”, zegt de jeugdopbouwwerker. “Er vinden verschillende activiteiten plaats. Wekelijks is er een ontmoetingsavond. De jongeren bepalen zelf wat ze willen doen.”

Chauni Delcroix is de gewezen voorzitster van De Jukte. “Dat de jeugd in Geluwe voorlopig een plaats heeft om te skaten en er later een skatepark komt, is echt wel goed. De jeugd bloeit hier open. De gasten glunderen.”

Als alle skate-elementen zijn geleverd, komt er nog een officiële opening van het pop-up skatepark.

(EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten