Toeristenvereniging De Trekvogels bestaat 85 jaar

Een groot deel van De Trekvogels vlak voor de septembervergadering. © STEFAAN BEEL
Thomas Dubois

Toeristenvereniging De Trekvogels blaast dit jaar 85 kaarsjes uit. De Trekvogels vallen niet te vergelijken met een andere vereniging. Het ledenaantal blijft erg standvast, de activiteiten heel divers. Twaalf keer per jaar komen ze samen voor een vergadering, daarnaast zijn er een tiental uitstappen. “Wie zich bij ons aansluit, blijft ook jarenlang lid”, aldus voorzitter Marc Vandoorne.

De Trekvogels ontstonden in 1930, op dinsdag 13 mei. “Toenmalig koster Julien Vanheule is de stichter en de eerste voorzitter van de vereniging”, begint huidig voorzitter Marc Vandoorne te vertellen. “Met enkele jongeren tussen 19 en 25 jaar besloten ze om op een zonnige namiddag een tochtje met de fiets te maken, het was het begin van De Trekvogels. Uiteindelijk is Julien niet lang voorzitter gebleven. In die tijd was een koster die zich engageerde binnen een vereniging zoals De Trekvogels not done, ook al was de organisatie gegroeid binnen de parochiale werking. Zijn opvolger was Jozef Nuyttens.”

Tent en fiets

In het begin beperkten de activiteiten zich tot fietstochten. “Vooral in verlengde weekends trokken ze erop uit, altijd zonder de vrouwen. Met de tent op de fiets richting een of andere plaats. In die tijd stonden serieuze tochten op het programma, soms tot meer dan 100 kilometer per dag”, vult Guido Remaut, jarenlang secretaris, aan. “Pas bij de viering van het 25-jarig bestaan stond voor het eerst een trip met een autocar op het programma en dat was dan al controversieel. Niet iedereen was voorstander, maar het bleek een gouden zet.”

Die meerdaagse tochten met fiets en tent bleven tot het begin van de jaren 70 de voornaamste activiteit. “Nu staan er meer activiteiten op het programma en een stuk diverser. We hebben twaalf vergaderingen op een jaar, telkens de tweede dinsdag van de maand, waarbij we de vorige activiteiten bespreken en vooruitkijken naar wat er nog op het programma staat. We stellen een jaarprogramma op en houden ons daar aan.”

“Het jaarprogramma bestaat voornamelijk uit fietstochten, maar er is ook een dagreis, het souper en af en toe een meerdaagse reis. Zo brachten we al een bezoek aan landen zoals Kroatië, Hongarije, Egypte, Bulgarije, Italië, Zwitserland. Soms met de autocar, maar ook al met het vliegtuig. Van iedere reis maken we een verslag. In het begin neergeschreven in een boek, vaak met zelfgemaakte tekeningen. Op vandaag is het verslag al iets moderner”, horen we van huidig secretaris John Huvaere.

Bonte feestavond

“Er waren in de loop der jaren heel wat anekdotes en legendarische hoogtepunten. Tussen 1936 en 1950 waren er enorm veel operabezoeken, vaak naar Rijsel, tot drie keer per week. We hadden contacten in de opera van Rijsel waardoor we op de beste plaatsen konden rekenen. Tussen 1954 en 1990 waren er de Bonte Feestavonden. Die waren tot ver buiten grenzen van Rumbeke bekend. Binnen onze groep waren er heel wat creatieve mensen, waardoor we perfect een eigen avond in elkaar konden steken met heel veel ambiance.”

Het ledenaantal schommelde al die tijd tussen de 20 à 30 leden en dat is nu nog altijd het geval. “Sinds tien jaar zijn de vrouwen ook iets actiever betrokken bij de activiteiten, maar we bestaan voornamelijk uit mannen waarbij het jongste lid begin de 50 is en ons oudste lid in de 80, maar dat vormt geen enkel probleem. We vormen één hechte bende, waarbij de leden vaak erg verschillende achtergronden hebben. Wat ze doen of van waar ze komen, maakt bij ons niet veel uit. Hier is iedereen gelijk en dat zorgt voor een unieke sfeer die niet te vergelijken valt met vele andere verenigingen. De Trekvogels, dat is gewoon fun, plezier maken. We zijn serieus, maar kunnen ook serieus leute maken met hier en daar een steek zonder elkaar te kwetsen. Een homogene groep van heterogene mensen, zeggen wij altijd.”

Sinds de stichting waren/zijn er al 325 personen lid geweest van de vereniging. “Volgens de verslagen hebben we er ondertussen 700 uitstapjes opzitten waarbij meer dan 100 buitenlands. Daarbij hebben we veel aandacht voor natuur en cultuur. Ondertussen hebben we een uitgebreid archief met film- en videomateriaal dat gedigitaliseerd werd door Dirk Van Hecke”, horen we van Luc Nuyttens, hij is al bijna het langst van allemaal lid van De Trekvogels.

Familieband

Wat opvalt is dat er heel wat leden al heel lang lid zijn. “Wie zich aansluit bij ons, blijft vaak ook erg lang lid, er zit enorm veel continuïteit in het ledenbestand. Je maakt je ook niet zomaar lid van ons. Iemand van de leden draagt je voor en dan stemmen we. Tegenwoordig vertrouwen we de leden en weigeren we zo goed als niemand, maar vroeger werden mensen nog geweigerd om vaak diverse redenen. Het belangrijkste is dat ze passen binnen het concept van de vereniging. Opvallend is ook de familieband die er vaak is. Heel wat families zoals Vandoorne, Nuyttens of Pattyn hebben al jarenlang een telg binnen de vereniging.”

Dat zien we ook aan de voorzitters die de revue passeerden, dat zijn er maar vier. “Na een jaartje Julien Vanheule was het dus de beurt aan Jozef Nuyttens die in 1946 opgevolgd werd door mijn vader Albert Vandoorne.

Ik ben hem opgevolgd in 1972 en tot op vandaag nog altijd voorzitter”, aldus Marc. Tegenwoordig vergaderen de leden in de vzw Rista. “We hebben al heel wat lokalen gehad, maar missen toch vooral het Oud Stadhuis. Die plaats was perfect voor onze vergaderingen en vele activiteiten.”

(Thomas Dubois)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten