Toeristen laten nog te veel vuilnis achter op strand Blankenberge

De foto's werden in alle vroegte genomen en circuleerden al op social media. Geen slechte zaak vindt de burgemeester. © TL
Redactie KW

De eerste dag van de vakantie en het strand van Blankenberge werd meteen als een stort achtergelaten. Heel wat afval en andere spullen werden op het strand achtergelaten. “Ons hart bloedt. Net omdat we er alles aan doen om het proper te houden”, aldus de burgemeester.

Zondagmorgen in alle vroegte. Foto’s van het strand van Blankenberge doen op sociale media de ronde. Daarop lijkt het strand op een achtergelaten festivalweide. Het vuilnis ligt her en der op het strand verspreid. Etensresten, plastic flesjes en zelfs achtergelaten handdoeken. Het is een triestig beeld, zeker in de huidige tijden waarin heel wat aandacht voor het klimaat en het milieu is.

Blankenbergenaars weten dat ze hun vuilnis moeten opruimen“, zegt burgemeester Daphné Dumery (N-VA). “Maar ook toeristen moeten zich er nu echt bewust van worden. Iedereen is welkom om hier te komen genieten. Maar iedereen moet bij ons ook meehelpen aan een proper strand.”

Volgens de burgemeester werden de foto’s en filmpjes in kwestie weliswaar in alle vroegte gemaakt. En moet er ook rekening gehouden worden met de extreme omstandigheden van afgelopen zaterdag. “Het was een ongelofelijk drukke dag aan zee“, zegt ze. “Onze diensten hebben om 17 uur de vuilnisbakken nog geleegd. Maar het bleef hier zo lang warm dat mensen tot heel laat op het strand bleven. Om 6 uur ‘s morgens waren onze diensten alweer op pad om het allemaal proper te houden. Die beelden waren van nog eerder, dus alles was wel alweer opgeruimd voor de toeristen zondag toekwamen. Maar het is op zich niet slecht dat die foto’s wat aandacht krijgen.”

Geen GAS-boetes

Vorig jaar was ook al wat te doen over het Blankenbergse strand dat als sluikstort werd achtergelaten. De gouverneur van West-Vlaanderen pleitte toen om strenger op te treden en GAS-boetes uit te delen. Maar dat idee is Dumery niet volledig genegen. “We willen natuurlijk dat mensen zich hier goed voelen. En daarom willen we niet met GAS-boetes gaan zwaaien. Bovendien gaat het om spullen en vuilnis dat achtergelaten wordt. Het is zeer moeilijk om mensen daar op heterdaad op te betrappen. En op de spullen in kwestie staat normaal ook geen naam. Dus het is bijna onmogelijk om die aan iemand toe te schrijven.”

Tegelijkertijd wil de burgemeester het probleem niet minimaliseren. “Mijn hart bloedt als ik de beelden zie. Net omdat ik weet hoeveel inspanningen onze mensen leveren om het hier proper te houden. Aan de andere kant is het goed om bewustwording bij de mensen te creëren. En ik geloof er ook in dat de generatie die er aan komt daar ook veel meer mee bezig zal zijn.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier