Toerist in eigen stad (6/8): dineren aan het water met de zwanen in Heule

We herkennen v.l.n.r. chef Xander Verzelen, drankenexpert Hannes Desmedt, Tania Huys en Sarah Kemseke. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Deze zomer blijven we meer dan ooit veilig thuis. Natuurlijk is het dan fijn om iets te eten op de Grote Markt en te genieten van het zonnetje aan de verlaagde Leieboorden. Maar Kortrijk heeft heel wat meer te bieden dan de Broeltorens en het Begijnhof. De Krant van West-Vlaanderen verlaat de gebaande paden en neemt je de hele zomer lang mee naar de mooiste verborgen plekjes en de meest onverwachte activiteiten in Kortrijk. Vandaag gaan we langs bij Bleu, het tijdelijke zomerconcept van feestzaal Hoeve De Blauwpoorte in Heule.

Dat het geen gemakkelijke tijden zijn voor de uitbaters van een feestzaal, hoeven we je niet te vertellen. Velen van hen sloten dan ook simpelweg de deuren, in afwachting van minder strenge coronamaatregelen. Maar Sarah Kemseke (27) en haar mama Tania Huys (54) denken daar anders over. De twee straffe madammen baten sinds september 2018 feestzaal Hoeve De Blauwpoorte in Heule uit.

“Normaal vinden hier vooral trouwfeesten, maar ook babyborrels, verjaardagen en pensioenvieringen plaats”, legt Sarah uit. “Omdat het al sinds maart annuleringen regent, beslisten we eind juni om te starten met het zomers restaurant Bleu Fine Food Resto en de Bleu Lounge & Bar. Dat was zes weken lang een groot succes. Maar omdat we begin augustus al weer feesten op de planning hadden staan (het was eerst de bedoeling dat de maatregelen op dat moment zouden versoepelen red.), zijn we daarmee gestopt.”

Je komt hier niet voor een snelle hap, dit is een totaalervaring – chef Xander Verzelen

Een tweede coronagolf gooide echter roet in het eten. Een zware klap voor de twee dames. “De onzekerheid is erg lastig te dragen”, vertelt Sarah. “De eerste keer dat je alles moet afgelasten geeft dat nog een boost aan je creativiteit. Maar de derde keer is dat echt een klap in het gezicht.”

Maar verslagen in hun zetel ploffen, ligt niet in de aard van de dames. Dus komen ze nog een keer met een nieuw concept over de brug. Een soort van Bleu 2.0. Ze nemen chef Xander Verzelen (21) en drankenexpert Hannes Desmedt (28) onder de arm. Het team wil samen de nadruk leggen op puur genieten met gerechten uit de zee en een verfijnde verrassingsbrunch op zondag. “We willen dat de mensen een echte beleving ervaren als ze naar hier komen”, aldus Xander.

Oesterbar en homarium

De jonge kok haalt zijn ervaring onder andere bij het Hof van Cleve, David Selen, Geranium in Kopenhagen en The Clove Club in Londen. “Je zal hier niet zomaar om een snelle hap komen. Zo komt er in het restaurant bijvoorbeeld een oesterbar, een homarium waar je zelf je kreeft kan kiezen en de mensen zullen mij live aan het werk kunnen zien. Eten is zoals muziek, je moet dat voelen. Het haar op je armen moet er recht van komen. Dat wil ik onze klanten bieden.” Hannes Desmedt heeft dan weer een buitengewone passie voor kwaliteitsdranken en werkte bij sterrenrestaurants zoals Hertog Jan en Hof van Cleve. “De juiste wijn, spirit of cocktail bespeelt zintuigen en doet mensen beleven”, vertelt hij enthousiast.

De focus bij Bleu ligt op gerechten uit de zee, maar er zullen ook alternatieven zijn voor vleesliefhebbers, vegetariërs en zelfs voor veganisten. “Als jonge kok moet je daarop kunnen inspelen vind ik”, aldus Xander. “Bij ons is iedereen welkom.” Dat alles gebeurt in openlucht, of toch zo goed als. Een prachtig ingerichte, grote witte tent beschermt de klanten tegen weer en wind. Maar bij mooi weer wordt die helemaal open gezet, waardoor je praktisch samen met de zwanen op de prachtige vijver dineert.

Snel reserveren

Een menu in Bleu zal rond de 100 euro kosten. Dineren kan op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond vanaf 19 uur. Brunchen op zondagmiddag kan vanaf 9 uur en kost 45 euro per persoon. Reserveren kan enkel via www.bleu-hdb.be. Het restaurant opent op donderdag 20 augustus voor het eerst de deuren en zal in eerste instantie maar drie weken open blijven. Snel zijn is dus de boodschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier