Toerist in eigen stad (2/8): tot rust komen op de Leie met de Keper

© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Deze zomer blijven we meer dan ooit veilig thuis. Natuurlijk is het dan fijn om iets te eten op de Grote Markt en te genieten van het zonnetje aan de verlaagde Leieboorden. Maar Kortrijk heeft heel wat meer te bieden dan de Broeltorens en het Begijnhof. De Krant van West-Vlaanderen verlaat de gebaande paden en neemt je de hele zomer lang mee naar de mooiste verborgen plekjes en de meest onverwachte activiteiten in Kortrijk. Deze week gaan we varen op de Leie.

Waar? Varen doe je op de Leie, vertrekken aan het Guido Gezellepad, vlak achter de Broeltorens.

Voor wie? Voor iedereen die een gezellig, relaxte namiddag wil beleven op het water. Je moet wel iemand vinden met de moed om de boot te besturen.

De stad verkennen vanaf het water, in Brugge is het al jaren een traditie. Maar slechts weinig Kortrijkzanen weten dat het sinds een aantal jaar ook aan hun eigen achterdeur kan. Geboren en getogen Kortrijkzaan Karl Verniers (47) runt sinds een vijftal jaar bootverhuur de Keper. Hij verhuurt ter hoogte van de Broeltorens in het hart van de stad motorboten die je als klant zelf mag besturen. “En neen, daar heb je geen vaarbewijs voor nodig”, aldus Karl.

Ondanks de crisis gaan de zaken vrij goed. “Steeds meer mensen vinden de weg naar onze steiger. Ik heb net nog geïnvesteerd in een nieuwe boot met twaalf zitplaatsen. Haar naam is Liese. Eerder waren er al Manten met zes plaatsen, Kalle met twaalf plaatsen en Nette met tien plaatsen.”

Hobby wordt beroep

Varen werd Karl met de paplepel ingegeven. “Ik was pas tien jaar oud toen ik provinciaal domein De Gavers in Harelbeke al onveilig maakte met mijn zeilboot. Tegen mijn twintigste trok ik de zee op, met grotere boten. Maar je weet hoe dat gaat: je begint een gezin en je hobby’s verdwijnen naar de achtergrond. Dat gemis van het water is altijd gebleven. Ik heb er dus maar mijn beroep van gemaakt”, lacht Karl.

Botenverhuur starten op de Leie, dat doe je niet zo maar. “Ten eerste had ik toestemming nodig van het stadsbestuur en van de Vlaamse Waterweg”, aldus Karl. “Gelukkig waren die beiden enthousiast. Je kan je boten ook niet zo maar overal laten aanmeren. Ik liet dus zelf een steiger bouwen, vlak bij de Broeltorens. Geen kleine investering, wel de moeite waard. Binnenkort wordt de steiger zelfs uitgebreid zodat ook Liese kan aanmeren.”

“Ik heb net nog geïnvesteerd in een nieuwe, grote boot”

Volgens Karl heeft vooral de rust van het water een enorme aantrekkingskracht. “Zelfs mensen die elke dag het traject langs de Leie met de fiets afleggen, spotten nieuwe zaken vanop het water. Het is een heel ontspannende ervaring. Het leuke is ook dat iedereen dit kan doen, van gezinnen tot vriendengroepen. Kindjes zijn zeker welkom. De persoon die de boot bestuurt, moet wel minstens 21 jaar oud zijn.”

Tot oktober

En ja, Karl trekt soms zelf nog het water op. “Als het mooi weer is en er zijn geen reserveringen, dan kan ik daar nog steeds enorm van genieten met mijn gezin”, vertelt hij.

Een boot huren bij de Keper kan vanaf de paasvakantie tot oktober, afhankelijk van het weer. Uren zijn bespreekbaar. Tarieven variëren van 100 euro voor een tocht van twee uur met Nette tot 280 euro voor een tocht van vier uur met Liese.

Tip van een vaste klant

Als je richting Menen vaart, kan je anderhalf uur gezellig doorvaren. Pas dan kom je bij een sluis. Vaar je de andere kant op, richting Harelbeke, dan is dat binnen de 20 minuten. Een trip van vier uur geeft je exact genoeg tijd om beide kanten te verkennen. Blijf wel in het midden varen. De schroef van de boten kan langs de oevers verstrikt geraken in waterplanten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier