Toer eens met een nostalgische snorfiets door de Westhoek

Johan Olivier en Angélique Vindevogel van Solex Experience in Diksmuide. (foto GUS)
Redactie KW

Johan Olivier (54) en Angélique Vindevogel (53) bieden in Diksmuide een nieuwe toeristische beleving aan. Ze verhuren de nostalgische snorfietsjes Solex. Vanop dat stukje Frans erfgoed kan je overal rijden waar ook de gewone fiets welkom is. Nostalgie ten top.

Johan en Angélique zijn van Izegem afkomstig, maar vonden in het landelijke Diksmuide hun nieuwe thuis. Toen ze voor het eerst een Solex zagen, was het liefde op het eerste zicht. “Toen een goede vriend zijn Solex liet zien en we er een ritje mee mochten maken, waren we verkocht“, glimlacht Johan. “Het geluid van het tweetaktmotortje klinkt als muziek in de oren. Van mijn vrouw kreeg ik een Solex 2200 cadeau voor mijn vijftigste verjaardag. Een paar maanden later gaf ik haar een witte Solex 5000. Later kwamen er twee bij voor de kinderen en daarna nog eens twee voor de schoondochter en -zoon.”

“Tijdens onze uitstapjes werden we vaak aangesproken. Ook vrienden kwamen graag toeren op onze Solex-snorfietsjes. Het idee om onze passie professioneel uit te bouwen, kreeg vorm. Zelf rijden we graag mee met onze Solex-vrienden van de vereniging Heavy Teddybears uit Izegem.”

Geen rijbewijs nodig

En nu kan iedereen genieten van een tochtje met de Solex. “We zijn heel flexibel”, vult Angélique aan. “Arrangementen op maat zijn onze specialiteit. Vanaf zes personen zorgen we ook voor een persoonlijke begeleiding. Iedereen vanaf 16 jaar mag ‘solexen’, een rijbewijs is niet nodig. We vragen een instapprijs van 25 euro en per uur rekenen we 10 euro aan. Alles is inbegrepen in de prijs, zelfs het gebruik van de helm. Met een volle tank kan je tot vijftig kilometer ver rijden. Onze uitvalsbasis is de IJzerdijk. Je zit dus meteen in het uitgestrekte landschap dat zo typerend is voor Diksmuide. De IJzer is de gids. De Solex haalt een maximale snelheid van 30 kilometer per uur.”

“Onze doelgroep is heel divers”, gaat Johan verder. “Motorervaring is helemaal niet nodig. Kunnen fietsen is wel een pluspunt. Even op de pedalen stappen, de hendel omhoog en de motor schiet in gang. Daarna is het enkel maar genieten. We hebben al een aantal mooie verjaardagsverrassingen mogen verzorgen. Ook leuk was toen een jongen een Solex-rit cadeau deed aan zijn moeder op moederdag. Zij had er vroeger nog mee gereden en die nostalgie kon ze dankzij haar zoon nog eens herbeleven. Ook als teambuilding is dit ideaal want we hebben een twintigtal Solexen.”

Brigitte Bardot

De Solex heeft een rijke geschiedenis. “Na de Tweede Wereldoorlog stond de Solex symbool voor de herwonnen vrijheid en het vertrouwen in de toekomst“, legt Angélique uit. “Het is het geesteskind van Maurice Goudard en Marcel Mennesson. Tot 1988 rolden er Solexen van de productieband. Vandaag heeft die tweewieler een cultstatus. Sterren zoals Brigitte Bardot, Catherine Deneuve en Robert De Niro zijn fans. Hoewel ze al decennia niet meer gemaakt worden, zijn ze wel nog verkrijgbaar. We hebben de onze rechtstreeks in Frankrijk op de kop getikt. Het zijn allemaal authentieke snorfietsjes in een opvallende kleur. We gaven alle Solexen een naam, dat maakt het persoonlijker en is ook leuk voor de gasten.”

(GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier