Toelages aan de jeugdverenigingen bekendgemaakt in Zulte: “Geldpotje moet verdeeld worden”

KSA Zulte kreeg dit jaar 3.715,83 euro toegekend voor het schilderen van de deuren in hun lokalen. © MVW
Redactie KW

Afgelopen gemeenteraad werd bekendgemaakt hoe de toelages aan de jeugdverenigingen dit jaar verdeeld worden. KSA Zulte, KSA Olsene, Jeugdhuis Knipperlicht en Chiro Machelen kregen elk een deel van de koek.

Elk jaar kunnen de jeugdverenigingen van Zulte een aanvraag indienen om een investeringstoelage te krijgen. Aan de hand van hun voorgestelde projecten beslist de gemeente wie hoeveel van het budget krijgt. Tien procent van elke toelage is voor rekening van de vereniging zelf.

KSA Sint-Paulusbond Zulte kreeg 3.715,83 euro toegekend voor het schilderen van de deuren in hun lokalen.

Wij dromen van lokalen waarvan alles in orde is

Jeugdhuis Knipperlicht Zulte kreeg een investeringstoelage van maximum 1.323,14 euro toegekend voor het maken van een kast voor hun muziekinstallatie.

Voor de vervanging van een oud toilet en het installeren van luchtafzuiging kreeg KSA Kastaar Olsene 816,75 euro.

Het meeste geld ging naar Chiro Hito/Sjima Machelen. Zij kregen 4.215,20 voor algemene investeringen aan hun speelterrein.

Alle begunstigde verenigingen kregen dezelfde vragen voorgeschoteld, enkel Chiro Machelen was niet bereikbaar.

Vanwaar kwam jullie vraag naar geld voor dit project?

KSA Zulte: “Onze nieuwe lokalen zijn reeds geschilderd, op de deuren na. We hebben al enkele jaren na elkaar andere prioriteiten gehad zoals onze container voor het sjorhout. Met de toelage van dit jaar hopen we de verf en materialen te kunnen betalen om de deuren te schilderen.”

KSA Olsene: “Onze toiletten waren nogal verouderd, vooral de afvoer in de jongenstoiletten was niet meer in goede staat. Het gevolg hiervan was een onaangename geur die ook doortrok naar de grote zaal. Hoog tijd dus om dit toilet te vervangen en een ventilatiesysteem te laten installeren.”

Jeugdhuis Knipperlicht: “Met het jeugdhuis kochten we het voorbije werkjaar een nieuwe geluidsinstallatie en een mengpaneel aan. Hiermee willen we een steeds terugkerende kost bij de organisatie van een fuif vermijden maar ook op gewone avonden muziek kunnen voorzien. Het probleem is dat ons jeugdhuis ook verhuurd wordt en om te vermijden dat de huurders onze installatie (verkeerd) gebruiken, staat deze nu in een zaaltje apart. Daardoor kunnen we onze installatie nog niet ‘dagelijks’ gebruiken. Het is immers een zware installatie die je niet snel even kan opzetten. Daarom willen wij een mobiele, afsluitbare, kast laten maken waarin onze installatie verwerkt zit. Zodat we die op gelijk welke avond kunnen gebruiken en bij sluitingstijd snel en veilig opbergen.”

Is er concurrentie tussen de verenigingen? Hoe gaat de gemeente hier mee om?

KSA Zulte: “Volgens ons is er geen concurrentie, het systeem is zo opgebouwd dat je een goed onderbouwd dossier met offertes moet indienen. Zo kan de gemeente objectief beslissen wie wat nodig heeft. Er blijft ook de 10 procent die we zelf moeten betalen.”

KSA Olsene: “Concurrentie is er niet echt omdat iedereen nu eenmaal een investeringstoelage wil elk jaar. Bovendien worden de offertes gecontroleerd in de jeugdraad.”

Jeugdhuis Knipperlicht: “We zijn met heel veel jeugdverenigingen in Zulte dus het geldpotje moet verdeeld worden. Iedereen wil van dit potje uiteraard gebruik maken om zijn of haar lokalen en materialen goed te kunnen onderhouden. Op de jeugdraad slagen we er steeds in om het geldpotje, na het kritisch overwegen van de eventuele uitgaven, samen eerlijk te verdelen.”

Wat zou je doen met een onbeperkt budget?

KSA Zulte: “Wij dromen van lokalen waarvan alles in orde is. Zoals indertijd afgesproken, staan wij in voor de afwerking en schilderwerken van onze nieuwe lokalen in domein de Waalmeers. Dit sleept echter al enige jaren aan en er zijn ook nog wat mankementen geweest. In één keer het hele domein 100 procent op punt kunnen zetten, dat is onze droom.”

KSA Olsene: “Wij dromen van nieuwe lokalen. Momenteel is er niet genoeg plaats om elke groep een lokaal te geven. In onze nieuwe lokalen zouden we met elke leeftijdsgroep kunnen binnen spelen als het regent.”

Jeugdhuis Knipperlicht: “Met een onbeperkt budget zouden we graag een tweede caféruimte inrichten die uitgeeft op een terras, al dan niet verwarmd, in de zon. Onze kelder zouden we uiteraard behouden maar op zomeravonden is het nu veel over- en weergeloop als we op de koer willen zitten.” (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier