Toekomstig schepen van toerisme Heuvelland wil campers plaatsen op restaurantparkings

Luc Cuppens en Bart Vanacker testen de stopplaats alvast eens uit. © EF
Redactie KW

Toerisme blijft ook in coronatijd een belangrijke economische pijler in Heuvelland. Dat beseft toekomstig schepen van toerisme Bart Vanacker ten volle. “Aangezien meer een meer toeristen de weg vinden naar onze dorpen moeten we hen ook gericht kunnen ontvangen. Zo werken we nu aan een plan om de camperaars een vaste plaats te geven.”

Een camperaar is iemand die er met een camper of mobilhome op uittrekt. Zo iemand is ook Bart Vanacker die vanaf 1 januari de nieuwe schepen van toerisme wordt in Heuvelland en zo Jean-Pierre Geelhand de Merxem opvolgt. In afwachting van een vaste locatie wil Bart de camperaars een plaatsje aanbieden op de parkings van de restaurants die takeaway geven.

Alleen maar voordelen

“Op wettelijke basis is dit toegelaten indien er niet langer dan 24 uur verbleven wordt. Er moet wel vooraf toestemming gevraagd worden aan de zaakvoerder van het restaurant. Het is hoe dan ook een basisplaats zonder bijvoorbeeld water-of elektriciteitsvoorziening. Dit kan gezien de huidige technische inrichting van een camper geen enkel probleem zijn.”

De Heuvellandse camperaar ziet alleen maar voordelen. “We zitten in een periode van staycation. Met een camper ben je meteen op vakantie en wanneer je dan ook nog eens kan genieten van een verzorgde maaltijd om een dag rond rijden af te sluiten dan heb je toch een geslaagde uitstap gehad dacht ik. Het is gezien de huidige coronacrisis ook een zeer veilige manier van reizen want je reist met je eigen bubbel. ”

Een aantal Heuvellandse horecazaken zoals ‘t Hellegat, de Heksenstoel en de Brasserie Scherpenberg zijn alvast te vinden voor het idee. “Op die manier kunnen we wellicht een nieuwe doelgroep aanspreken.” Naar de toekomst toe wil de gemeente Heuvelland ook uitkijken naar een vaste locatie voor de campers.

“Dit moet een vlot bereikbare plaats worden die niet storend is in gebruik voor de andere weggebruikers en verder ook de nodige voorzieningen aanbiedt. Een sanizuil bijvoorbeeld is op zo’n plaats onmisbaar. Net als een waterreservoir en elektrische oplaadpunten. Heel wat camperaars hebben elektrische fietsen bij die ze vooral in onze heuvellachtige streek goed willen opladen alvorens te vertrekken.”

Fietscafés

In het fietsbeleid van de gemeente zitten voor volgend jaar eveneens de fietscafé’s. “Dit zijn plaatsen waar de fietsers een eerst hulp kit vinden om nadien het rit verder te kunnen zetten.” Het is nog niet geweten waar de parking voor campers in Heuvelland zal komen.

“Het idee om dit te doen bij de pas ingerichte hondenlosloopweide in Loker heb ik moeten opbergen. Daar botsten we met de stedebouwkundige voorschriften. Misschien moet ik wel eens aankloppen bij het Agentschap Natuur en Bos om een aantal vaste parkeerplaatsen in te richten op de Kosmos.”

Op dit moment telt Heuvelland met het Kalissehof in Loker en het Sparhof in Dranouter twee vaste camperplaatsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier