Toekomst Zombietrail in Staden onzeker, ondanks recordopkomst afgelopen editie

Vorig weekend waren er nog 2.000 deelnemers aan de Zombietrail. © (foto JCR)
Redactie KW

De vzw Zombietrail organiseerde vorige zaterdag de derde editie van de Zombietrail. Ondanks een recordopkomst van meer dan 2.000 deelnemers is het nog niet zeker dat er een vierde editie komt. De trail lokte voor het eerst ook deelnemers uit alle Vlaamse provincies.

“De Zombietrail heeft één grote doelstelling”, vertelt woordvoerder Wouter Van Vooren. “We willen mensen samenbrengen ongeacht hun fysieke of mentale beperking, geloofsovertuiging, leeftijd of ras. De Zombietrail staat dan ook open voor zowel geoefende lopers, wandelaars, gezinnen als voor mensen met een beperking.”

Zombiezones

“Tijdens de trail doorkruisen de deelnemers verschillende ‘zombiezones'”, legt Wouter uit. “In tegenstelling tot de vorige edities waren de diverse zones bij deze editie geen losse flodders, maar werd gewerkt rond een thema. Daarbij werd voor ‘the circle of life’ gekozen.”

“De zombiezones worden telkens door een vereniging uitgewerkt. Dit jaar werden zones uitgewerkt door onder andere Chirojongens en Chiromeisjes Staden en door de Vriendenkring Brandweer Staden. Die verenigingen verdienen door een zone te bemannen en uit te werken overigens ook een centje. Verenigingen die vijf man mobiliseren, krijgen 125 euro, wie met 10 man present tekent, krijgt 250 euro op de rekening van de vereniging gestort.”

Slechts één parcours

“Nog een verschil met de twee vorige edities is dat er dit keer slechts één parcours van goed vijf kilometer was. Bij de vorige edities was er keuze tussen een parcours van 3,5 of 7,5 kilometer. Het kortste parcours was volledig toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Uiteraard was het parcours van dit jaar ook volledig aangepast voor kinderwagens en rolstoelen. Mensen met een beperking zijn en blijven immers een belangrijke doelgroep voor ons.”

De Zombietrail brak dit jaar alle records qua deelnemersaantal. “We mochten welgeteld 2.070 deelnemers verwelkomen”, weet Wouter Van Vooren. “Vorig jaar waren dat er 1.929. Voor de eerste editie kwamen 1.324 deelnemers opdagen.”

Net in dat deelnemersaantal lijkt het probleem voor een volgende editie te liggen. “Om veiligheidsredenen mogen we eigenlijk slechts 2.000 mensen laten starten”, aldus Wouter Van Vooren. “Om alles goed te laten verlopen, laten we die 2.000 mensen ook nog eens in verschillende golven vertrekken. Dit jaar liepen de inschrijvingen vanaf 1 september. Op 13 oktober was de limiet van 2.000 deelnemers al bereikt. We dienden heel wat mensen die nadien nog wilden inschrijven te ontgoochelen.”

Mensen met een beperking zijn en blijven een belangrijke doelgroep voor ons

“Eigenlijk weten we niet of er volgend jaar een nieuwe editie van de Zombietrail komt. Maar dat wisten we na de eerste en de tweede editie ook niet. Als er volgend jaar een nieuwe editie plaatsvindt, zal dat op zaterdag 31 oktober zijn.”

Uit alle Vlaamse provincies

Van de 2.070 deelnemers bleek er 1.128 uit Staden afkomstig te zijn. “Omgerekend betekent dit dat een 11 à 12 procent van de Stadenaars op de Zombietrail afkomt”, weet Wouter Van Vooren.

“We haddenook deelnemers uit Hasselt. Daardoor hadden we voor het eerst deelnemers uit alle Vlaamse provincies. Er waren ook deelnemers uit het Nederlandse Clinge en uit Rotterdam. Heel wat deelnemers legden de trail in zombie- of griezeltenue af.”

“De opbrengst van de Zombietrail gaat zoals bij elke editie naar meerdere goede doelen. “We kiezen steevast voor kleinschalige organisaties en verenigingen”, legt Wouter Van Vooren uit. “Dit jaar zijn dat Akabe Kortemark en vzw De Zonnebloemblaadjes.” Akabe is een afdeling van Scouts en Gidsen Vlaanderen voor kinderen en jongeren met een beperking. Sinds vorig jaar is er ook een groep in Kortemark actief. De Zonnebloemblaadjes is een vereniging van vrijwilligers die zich inzet voor 6- tot 18-jarigen met een fysieke beperking. Hoofdgebeuren is het jaarlijkse zomerkamp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier