Toekomst ligt op ’t Hoge: nieuw masterplan schetst Hoog Kortrijk van morgen

© Olaf Verhaeghe
© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Parallel aan de Vlaamse uitwerking van het GRUP K-R8 werkt het Kortrijkse stadsbestuur aan een masterplan voor Hoog Kortrijk. Van Kortrijk Expo over ecologisch stadspark Vlasakker tot de grootsestudentencampus rond Vives: zowat overal op Hoog Kortrijk staat er iets te gebeuren. “Onze stad mag en moet groeien, op de juiste plaatsen en op de juistemanier”, zegt schepen Wout Maddens (Team Burgemeester).

Het Kortrijkse stadsbestuur is bezig met de opmaak van een concreet plan van aanpak voor Hoog Kortrijk. Op ruimtelijk gebied kampt het stadsdeel met een resem uitdagingen en vragen waar het nieuwe masterplan een antwoord moet op bieden. Het ontwerp van het plan loopt parallel met de uitwerking van het GRUP K-R8, beiden hebben dan ook enkele raakvlakken. Net daarom hamert Kortrijk in haar advies aan Vlaanderen op garanties die de stedelijke ontwikkelingen niet in de weg staan.

Groeiende campus

Zo ijvert Stad Kortrijk voor enkele herbestemmingen van gronden. “Het ecologisch stadspark Vlasakker bijvoorbeeld moet als stedelijk groengebied ingekleurd worden op de gewestplannen”, oppert schepen van Stadsvernieuwing Wout Maddens (Team Burgemeester). “Wij hebben de ambitie om de drie onderwijsinstellingen op ’t Hoge – Vives, Kulak en Syntra – verder met elkaar te verbinden op één grote campus. Vlasakker is daarin een belangrijke groene schakel. Het is voor ons essentieel dat die campus kan groeien op die locatie, maar ook opengetrokken en groener wordt.” De stad deelt die ambitie met de betrokken scholen. Ook zij zien veel toekomstmuziek in één mooie, open campus.

Een van de pistes is een stadion voor KV Kortrijk, naast de beurzensite

Verder wil Kortrijk ook 25 hectare woonuitbreidingsgebieden ten zuiden van de Lange Munte en zelfs 10 hectare gronden aan de Roggelaan en Soetens Molen, die als woongebied zijn ingekleurd, volledig schrappen. Dat betekent dat die gronden niet langer bebouwd kunnen worden.

Toekomst Expo?

Een derde belangrijk vraagstuk is de toekomst van de site-Expo. Stad Kortrijk is eigenaar van het grootste deel gronden en verleent via de nv Xom (waar Kortrijk meerderheidsaandeelhouder is, red.) ook concessies aan de gebruiker. Vandaag is dat Kortrijk Xpo bv. Die concessie loopt eind 2025 af en dus is de vraag wat er daarna kan. “Een van de pistes is een voetbalstadion voor KV Kortrijk, naast de beurzensite”, geeft schepen Maddens aan. “Uit tussentijdse evaluaties blijkt dat dat mogelijk is, maar finaal is die beslissing zeker nog niet.”

 © Olaf Verhaeghe
© Olaf Verhaeghe

Op dit moment worden immers nog zes locaties voor het stadion, waaronder ook Evolis, naast elkaar gelegd. Ten vroegste na de zomer mogen we daarover meer duidelijkheid verwachten. “Ook het huidige onderkomen van de brandweer – die straks verhuist naar Evolis – en de P+R-parking en terreinen van Wegen en Verkeer aan de Kennedylaan worden beschouwd als onderdeel van Expo”, stelt Wout Maddens nog. “In die omgeving zien wij veel potentieel om Hoog Kortrijk én de verbinding met het centrum van de stad te versterken.”

Dat laatste wordt in het hele verhaal cruciaal: de droom om via een uitnodigende, groene boulevard de link te liggen met Hoog Kortrijk, leeft binnen het schepencollege. “Het idee van een verbonden noord-zuidas is ontstaan in de jaren negentig, maar we zien dertig jaar later dat we daar niet zijn in geslaagd”, stelt schepen Maddens. “’t Hoge moet straks écht deel uitmaken van onze stad. We moeten durven herbekijken wat goed is, maar zeker ook wat beter kan. Onze stad mag en moet zelfs groeien, op de juiste plaatsen en op de juiste manier. We laten open wat beter open blijft en verdichten waar het verstandig is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier