Toegankelijkheidsraad Jabbeke legt zich toe op bewustmaking

De toegankelijkheidsraad Jabbeke heeft als doel vermijden dat er nieuwe ontoegankelijkheid gecreëerd wordt en bestaande toegankelijkheid verbeteren. © Davy Coghe
Redactie KW

Sinds de oprichting van de toegankelijkheidsraad is er door de werkgroep vrijwilligers al heel wat werk geleverd. Ze zijn erin geslaagd om zich bij het gemeentebestuur in te werken als partner bij advies rond aanleg van voetpaden. En regelmatig brengen ze toegankelijkheid onder de aandacht. Binnenkort houdt men op de vrijdagmarkt van 18 oktober een toegankelijkheidsparcours. “Dan maken we leerlingen van VBS De Klimtoren bewust van wat zij kunnen doen om onze doorgang te verzekeren.”

“Op de wekelijkse vrijdagmarkt van 18 oktober in Jabbeke zullen wij een speciaal parcours maken met enkele obstakels”, zegt Thibaut De Groote. “Wij hebben de kinderen van het vierde leerjaar uit de Klimtoren in Jabbeke uitgenodigd om dit speciaal parcours te ervaren. Dit in een rolstoel en geblinddoekt.”

“Zo willen wij de kinderen bewust maken dat als ze bijvoorbeeld een fiets slecht parkeren, rolstoelgebruikers en blinden daar last kunnen van hebben. Tenslotte hopen we zo ook onze naambekendheid te vergroten. Als we de kinderen kennis en bewustmaking kunnen geven, zal onze actie al meer dan geslaagd zijn.”

Veel goede wil

De toegankelijkheidsraad Jabbeke is samengesteld uit Lien Roose, Kathleen Meurrens, Thibaut De Groote, Kurt Lambert, WK-ganger Ruben Vanhollebeke, An Haesaert en Lorenzo Billiet. “Ik ben de oprichter en nu voorzitter samen met Kathleen Meurrens”, zegt Thibaut. “Daarnaast probeer ik op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de gemeente Jabbeke. En daar indien nodig op in te spelen, bijvoorbeeld bij de opening van nieuwe handelszaken.”

“Mijn persoonlijke ervaring rond toegankelijkheid is vooral dat veel mensen zich niet bewust zijn van de problemen die wij ervaren. Simpele dingen zoals de trein of bus nemen, zijn voor rolstoelgebruikers en andere mensen met een beperking een heel avontuur. Maar, als je er mensen van bewust maakt, merk ik wel veel goede wil op.”

Een van de doelen van de toegankelijkheidsraad Jabbeke is om geen nieuwe ontoegankelijkheid te creëren en bestaande toegankelijkheid te verbeteren. “Daarnaast willen wij ook een grote pluim geven aan schepen Geert Deprée, die als verantwoordelijke heel vaak aanwezig is op het overleg.”

“Onlangs hebben wij de plannen mogen inkijken voor de heraanleg van de Dorpsstraat. Hierin hebben wij advies kunnen geven omtrent het voetpad. Ook handelszaken worden aangeschreven in verband met hun toegankelijkheid. En we plannen ook een flyer rondom toegankelijkheid.” (PA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier