Toegangsverbod en extra camera’s moeten rust in Kortrijkse bib doen weerkeren

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Deze zomervakantie maakten enkele tieners en vooral jonge kinderen het wel erg bont in de Kortrijkse hoofdbibliotheek. Ze toonden geen respect voor de aanwezige medewerkers en er werd zelfs met water gegooid. Schepen van Bibliotheken Axel Ronse neemt nu maatregelen. Een toegangsverbod moet uitkomst bieden.

Navraag in de bibliotheek leert ons dat de overlast met kinderen en jongeren sinds begin september grotendeels van de baan is. Eens de zomervakantie voorbij is, moeten die nu eenmaal terug naar school. Maar afgelopen zomer maakten ze het wel heel bont. vechtpartijen, de lift saboteren, vanop de eerste verdieping met water naar beneden gooien, roepen en bezoekers intimideren. Vooral voor vrouwelijke medewerkers, die geregeld scheldwoorden naar hun hoofd krijgen was de situatie onhoudbaar.

Toegangsverbod

“We hebben dan ook beslist om maatregelen te nemen”, aldus schepen van Cultuur Axel Ronse. “Omdat het in de eerste plaats om heel jonge kinderen gaat, sommigen zijn amper tien jaar oud, verwittigen we steeds hun ouders. Ook met vzw Ajko (Kortrijks jeugdwelzijnswerk nvdr. ) gaan we in overleg. Als dat geen effect heeft, dan zullen we het huishoudelijk reglement moeten toepassen.”

In dat reglement is wel degelijk een toegangsverbod opgenomen, alleen werd dat nog niet toegepast. Het verbod geldt voor maximum drie maanden en moet steeds ingesteld worden door burgemeester Vincent Van Quickenborne. “De mensen die we indertijd aanwierven hebben heel wat expertise op het gebied van literatuur, niet op het gebied van kinderen die zich misdragen. Daarom stellen we ook onze stadswachten tot hun beschikking. Zij gaan onze medewerkers ondersteunen en alles goed opvolgen. Vooral in examentijd, tijdens de vakanties en op woensdagnamiddag houden we een extra oogje in het zeil.”

Omdat de problemen zich vooral situeren in de zogenaamde gamingzone van de bibliotheek, waar kinderen computerspelletjes kunnen spelen, overweegt de schepen om daar extra veiligheidscamera’s te plaatsen. “Hoe we dat precies gaan doen, moet ik nog bekijken”, klinkt het.

Geen identiteitscontrole

Een identiteitscontrole zoals die al wordt toegepast in het zwembad aan Kortrijk Weide bleek praktisch niet haalbaar. Daarbij moet je immers je identiteitskaart steeds bij hebben en laten scannen aan de ingang van het gebouw. Mensen die op de zwarte lijst staan kunnen zo gemakkelijk de toegang ontzegd worden. “Maar onze bibliotheek moet wel een open huis blijven waar iedereen vrij in en uit kan lopen”, aldus de schepen. Die twee zaken met elkaar verenigen bleek onmogelijk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten