Toch (tijdelijke) bewonerskaart voor buurt Avelgemse schoolstraat

De schoolstraat gaat na de paasvakantie in.©Wim Trommelmans
De schoolstraat gaat na de paasvakantie in.©Wim Trommelmans
Jan Steenhoudt
Jan Steenhoudt Editieredacteur KW Kortrijk – Menen – Waregem

Vanaf maandag 19 april komt er in het centrum van Avelgem, niet ver van basisschool de Toekomst, een ‘schoolstraat in proefopstelling’. De buurtbewoners, die na overleg een bewonerskaart kregen, zijn zeer opgezet met het idee.

Vanaf 19 april wil Avelgem in de Sint-Jansstraat, aan de kant van de Kerkhofstraat, meer ruimte geven aan voetgangers, fietsers en wachtende ouders. Tussen 8.15 uur en 9 uur en tussen 15.30 uur en 16.15 uur is gemotoriseerd verkeer dan niet langer welkom in de schoolomgeving. Op woensdag valt het tweede tijdslot van 11.15 uur tot 12 uur.

In eerste instantie konden bewoners de straat niet inrijden tijdens de gemarkeerde tijdsloten, maar na overleg tussen burgemeester Lut Deseyn en de buurtbewoners zag de gemeente af van die maatregel. “Samen met de politie en de dienst mobiliteit wilde de gemeente iets doen aan de drukte op straat tijdens deze cruciale schooluren”, legt Lut Deseyn (gbA Gemeentebelangen) uit. “We zijn daarin iets te enthousiast geweest en hadden de buurt niet ingelicht. Mede omdat door corona zo’n massale bijeenkomst niet kan.”

Tijdelijke bewonerskaart

De bewoners stonden heel positief tegenover het proefproject, maar het feit dat ze niet altijd hun eigen straat konden inrijden, was hen een doorn in het oog. De gemeente wilde met de schoolstraat het verkeer bij het begin en het einde van de schooldag bannen, maar zag in dat de buurtbewoners een punt hadden.

“Zij krijgen nu allemaal een tijdelijke bewonerskaart, maar hebben moeten beloven enkel bij hoge nood de auto te nemen”, aldus Lut Deseyn. “De brandweer en de hulpdiensten kunnen uiteraard ook op elk moment door de schoolstraat rijden. “De politie zal een oogje in het zeil houden. We hebben de mensen uit de buurt ook gevraagd hun pasje aan de gemachtigd opzichter, die de kinderen helpt oversteken, te tonen wanneer ze passeren.”

Op het einde van het schooljaar wordt het proefproject geëvalueerd. “Daarna beslissen we over een al dan niet permanente schoolstraat. Of er nog dergelijke straten in Avelgem komen? Dat staat niet op de planning. Enkel in de Sint-Jansstraat was het probleem dermate groot dat er meteen iets aan gedaan moest worden”, besluit Lut Deseyn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier