Toch nog een oplossing voor Markse kinderen voor opvang tijdens vakantie

Bernard Burggraeve en Sophie Delecluyse in VCSM. (foto EDB)
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Net op de valreep komt er in Marke toch nog een oplossing voor de opvang tijdens de vakantie. Aangezien Speelpleinwerking Marke geen werking kan geven deze zomer, zaten veel Markse gezinnen met problemen voor de opvang van de schoolgaande kinderen. Nu zijn er zomerkampen gepland.

Nu Speelpleinwerking Marke kampt met een tekort aan monitoren en daardoor de werking voor dit jaar niet kon organiseren, zaten heel wat Markse gezinnen met de handen in het haar. De speelpleinwerking wordt gewoonlijk in en rond de gebouwen van de Vrije Centrumschool Marke georganiseerd.

In de school zat men eveneens verveeld met de situatie en daarom ging men er op zoek naar een oplossing. “We zochten naar een organisatie die de vakantiewerking in goede banen kan leiden”, stelt Bernard Burggraeve, directeur van VCSM. “Toen ik in Kuurne directeur was, leerde ik Sophie Delecluyse van Le Crayon kennen.” Le Crayon is een Kuurnse vzw die onder meer taalkampen organiseert in de zomer. De vzw verzorgt ook jeugdkampen en naschoolse taal- en typlessen op scholen en werkt mee aan projecten. In VCSM zijn ondertussen al typlessen met Le Crayon gestart.

Lage drempel

Deze zomer worden er in VCSM externe jeugdkampen georganiseerd door Le Crayon. “We kozen niet voor taalkampen, omdat we de drempel laag willen houden.” Le Crayon werkt met gediplomeerde freelancers en vrijwilligers die een monitorentraject gevolgd hebben of een pedagogische opleiding genoten. “Er was in februari al een akkoord om samen te werken met Le Crayon, maar door de coronacrisis wisten we niet of jeugdkampen zouden toegestaan worden,” zegt Bernard. “Ofwel moesten we noodopvang voorzien, ofwel konden we samenwerken met Le Crayon. We troffen wel al voorbereidingen voor het geval het jeugdwerk weer actief zou mogen zijn.”

praktisch

De kampen staan open voor alle kinderen van de basisschool, dus ook voor wie niet in VCSM school loopt. Er is werking van 9 tot 16 uur. De opvang vanaf 7:30 uur en na 16 uur gebeurt door de vertrouwde mensen van de school. Je kan enkel inschrijven voor een volledige week om de gevraagde contactbubbels te respecteren. Iedereen blijft een volle dag tijdens de uren van de werking. De activiteiten worden zoveel mogelijk op de eigen locatie gegeven en er wordt gekeken wat mogelijk is qua uitstappen.

De prijs is vastgelegd op 100 euro per volle week en 60 euro voor de eerste week van 3 dagen die start op 1 juli. Er is een attest kinderopvang voor de belastingaangifte. Kinderen mogen boterhammen meebrengen maar kunnen ook een warme maaltijd krijgen voor 25 euro per week en 15 euro voor week 1.

De kampen zijn voorzien in de weken van 1 tot en met 17 juli en van 17 tot en met 28 augustus. Inschrijven kan via www.vcsm.be/vakantie, ten laatste de vrijdag de week voor het kamp als er nog plaatsen beschikbaar zijn. Er wordt gelimiteerd tot een bubbel van 50 personen, monitoren inbegrepen. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier