Toch geen halloweenkermis op de Grote Markt in Blankenberge

Foorkramer Redgy Schmidt is heel erg teleurgesteld. © wk
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Door de reeks nieuwe verstrengingen zag het stadsbestuur zich genoodzaakt om de halloweenkermis die vanaf vrijdag op de Grote Markt zou neerstrijken, af te gelasten. Voor de kermiskramers is dat opnieuw een dikke streep door de rekening. “De frustratie is enorm”, zegt Redgy Schmidt. Het halloweendorp in het Leopoldpark wordt wellicht ook een afgeslankte versie.

Redgy Schmidt, bestuurslid van het Vrij Nationaal Syndicaat der Foorreizigers West-Vlaanderen en zelf ook foorkramer, schoot maandag al in actie. “Toen al voelde ik nattigheid, omdat de gouverneur gezegd had dat hij met de West-Vlaamse burgemeesters wou samenzitten in het kader van nieuwe verstrengingen. Ik heb de foorkramers meteen verwittigd dat ze beter nog niet naar Blankenberge afzakten”, zegt hij. De frustratie bij de kermiskramers is volgens Redgy enorm. “We hebben de voorbije weken en maanden allemaal zo verschrikkelijk hard ons best gedaan”, klinkt het, “en kermiskramers zijn sociale mensen hé. Iedereen mist de sociale contacten.” Redgy maakt zich ook sterk dat kermissen nog nergens voor bewezen extra coronabesmettingen zorgden. “De halloweenkermis op de Grote Markt ging bovendien perfect coronaproof zijn: maximum tweehonderd bezoekers in kleine bubbels.”

Extra sfeer

Ook bij het stadsbestuur is de teleurstelling groot. “Tot gisteren (dinsdag, red.) kregen we geen enkel signaal dat de kermis niet zou mogen plaatsvinden. De uitbater van een lunapark had net tweehonderd kilometer gereden om hier vandaag al op te rijden op het marktplein”, zegt schepen Benny Herpoel (N-VA). Vanaf vrijdag hadden de achttien kermisattracties er ondanks de coronasituatie toch voor wat extra sfeer moeten zorgen tijdens de herfstvakantie. “We begrijpen het natuurlijk wel, de situatie is ernstig en de veiligheid gaat boven alles. Maar dit is toch een opdoffer. Het ziet ernaar uit dat, naast de afgelaste kermis, ook ons halloweendorp in het Leopoldpark door de strengere maatregelen een afgeslankte versie zal moeten worden en dat is ook voor onze stadsdiensten enorm demotiverend. We wilden tijdens de herfstvakantie inzetten op de beleving en de kermis was een mooi alternatief voor de vaste halloweenactiviteiten”, aldus Herpoel. De afgelasting is voor de achttien kermiskramers alweer een streep door de rekening. “We trekken ons op aan het feit dat we ons best gedaan hebben. Meer kunnen we niet doen”, besluit Redgy Schmidt.

Pompoencarving

Maandag werd vanuit de dienst voor toerisme al meegedeeld dat de pompoencarving tijdens de herfstvakantie niet doorgaat. Gezien de negatieve evolutie van de coronacijfers, maar ook omdat er bij slecht weer geen overdekte infrastructuur kan worden aangeboden in het Leopoldpark.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier