Toch code oranje in De Panne ondanks verkeersvrije Zeelaan en aangepaste zaterdagmarkt

Eenrichtingsverkeer op de markt. © MVQ
Redactie KW

Vandaag (zaterdag) blijkt De Panne de drukst bezochte kustgemeente te zijn, waar de druktbarometer al voor de middag code oranje aangaf. Het lokaal bestuur had zich nochtans goed voorbereid op het verlengde weekend. Burgemeester Bram Degrieck had beslist om de belangrijkste winkelstraat het hele weekend verkeersvrij te houden en om de zaterdagmarkt te spreiden met een beperkt aantal kramen.

“De drukte was te verwachten want er was mooi weer voorspeld”, legt de burgemeester uit. “Een lang weekend én een zaterdagmarkt, dat betekent sowieso veel volk. De Panne is populair bij dagtoeristen, tweedeverblijvers én ook heel veel Noord-Fransen komen graag naar hier. We hebben alles in het werk gesteld opdat iedereen zich coronaveilig zou kunnen ontspannen in onze gemeente.”

“In de Zeelaan konden horecazaken hun terrassen uitbreiden, we hebben de straat gezelliger gemaakt met bloembakken, onze Safe Summer-coaches houden een oogje in het zeil opdat iedereen het eenrichtingsverkeer volgt of de mensen een woordje uitleg geeft over het circulatieplan. Zowel voor marktkramers als marktbezoekers is het dragen van een mondmasker verplicht. Het druktepiekmoment was er rond de middag, want dan is er zowel massaal veel volk op de markt als in de winkelstraat. Maar we volgen de situatie op de voet!”

Tevreden

De meeste handelaars en marktkramers zijn best tevreden met de maatregelen die het Lokaal Bestuur heeft genomen. Luc De Leeuw uit Middelkerke staat al 46 jaar op de markt met dameskledij: “In De Panne sta ik al 10 jaar. Sinds we aan zee wonen heb ik de standplaats geruild met mijn zoon die in het binnenland staat. De spreiding van de marktkramen was een goed idee, en het eenrichtingsverkeer loopt vlot. De gemeente levert goed werk, maar je kan natuurlijk niet voor iedereen goed doen. Ook de klanten gedragen zich netjes volgens de regels: iedereen draagt plichtbewust een mondmasker.”

Christèle en Dominique van Zie-Foet vinden de marktaanpassing een goede oplossing.
Christèle en Dominique van Zie-Foet vinden de marktaanpassing een goede oplossing.© MVQ

Ignace Cornelis uit Oostende sluit zich hierbij aan: “Ik verkoop al 33 jaar kaas en charcuterie, en natuurlijk zal de marktaanpassing voor sommige marktkramers beter zijn dan voor andere. Voor mij is de aanpassing positief: nu lopen de mensen met het eenrichtingsverkeer rechtdoor en zie ik meer klanten passeren dan ervoor. Toen draaiden er heel wat mensen af aan de splitsing bij de Markt.”

Even verderop reageert Marleen Syryn uit Gistel die al 25 jaar met haar viskraam op de markt staat: “Het gemeentebestuur heeft dit goed en veilig ingericht! Ik merk ook dat de mensen niet zoals vroeger rond kuieren maar doelgericht hun vlees, vis of brood komen kopen. Ze koken meer thuis en gaan minder op restaurant.”

Minder zitplaatsen

Centraal bij het kruispunt met de Markt staan Christèle Coussens en Dominique Bullens uit de Kasteelstraat met hun Zie-Foet-retrocaravan waar ze de klanten doen watertanden met hun ter plaatse gerookte zalm op Finse wijze: “We zijn nu beter af dan tevoren. Intussen zijn we al drie keer van standplaats veranderd. De markt is nu uitgebreid met de Kasteelstraat en we zijn blij dat de klanten niet meer in de file moeten staan.”

Marc Hauspie, zaakvoerder van wijn-, bier- en tapabar Bodega in de Zeelaan is iets kritischer: “Ik ben geen voorstander om de straat af te sluiten, maar het was echt wel nodig om maatregelen te treffen zodat we zo weinig mogelijk in de ‘code-oranje’-situatie zitten. In mijn zaak pas ik heel strikt de sociale afstandsregels toe, hoewel ik zie dat lang niet alle horecazaken zich daaraan houden. Ik heb ook geen extra terrasplaatsen en heb door de coronamaatregelen 40 zitplaatsen minder. Extra plaatsen creëren zou trouwens meer personeel vragen, want er zijn veel meer handelingen nodig voor minder klanten!”

Steve Vanhove, zaakvoerder van vishandel-traiteur ‘Au Vrai Pêcheur in de Zeelaan: “Het testweekend heeft bewezen dat het nuttig was om meer ruimte voor voetgangers te creëren, en zeker vandaag, met de zaterdagmarkt, is dat overduidelijk gebleken. Het eenrichtingsverkeer garandeert een betere doorstroming en zorgt dat mensen elkaar niet voor de voeten lopen of elkaar kruisen. Positief zijn ook de extra terrassen, want in onze winkelstraat komen niet alleen Pannenaren kopen, maar ook dagtoeristen, tweedeverblijvers en heel veel Franse buren. Momenteel is het verkeersvrij maken een goede beslissing, maar er moet achteraf wel een evaluatie gebeuren. En ik vind ook dat de mensen wat meer respect mogen tonen tegenover onze jonge Safe Summer-coaches. Die doen zo hun best, en ze worden soms uitgelachen en beledigd!”

Je vindt alle info over de veiligheidsmaatregelen op www.safesummer.be/plan.

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier