Tjok Dessauvage en Veerle De Mets exposeren tijdens Izovino in Izegem

De vijfde editie van de wijn- en kunstbeurs wordt een unicum. Keramist Tjok Dessauvage integreert de kunst van Veerle De Mets in drie nieuwe kunstwerken en die worden voor het goeie doel geveild. “We zijn enorm trots op Veerle”, zegt haar zus Hilde.

Veerle De Mets en Tjok Dessauvage stellen hun werk tentoon tijdens de vijfde editie van Izovino. (foto Frank)

Izovino combineert al vijf jaar het beste van de kunst- en wijnwereld, maar voor de lustrumeditie trekt het alle registers open. “We gaan voor een ‘specials’-editie”, aldus Rik Decock, voorzitter van de organiserende Rotary Club Izegem. De handen worden in elkaar geslagen met De Andere Academie uit Torhout. Zij organiseren opleidingen voor kunstenaars met een beperking en treden er ook mee naar buiten.

Maar meest in het oog springend is de aanwezigheid van Veerle De Mets (45) uit Sint-Eloois-Winkel. Ze kan zich moeilijk met woorden uitdrukken, maar communiceert via haar kunstwerken. En daar gooit ze hoge ogen mee.

Veerle is de dochter van Mariette Claerebout (84) en de in 2004 overleden Romain De Mets. Haar mama is wereldberoemd in Sint-Eloois-Winkel als ‘Marie Carton’ die vroeger een naai- en textielwinkel in de Gullegemstraat runde. Daar woont ze nu nog altijd, maar Veerle zelf verblijft sinds januari in home ‘t Nest en gaat elke dag naar het dagcentrum Den Achtkanter, dat nu naar de naam Ubuntu x 8k luistert. “Onze mama heeft haar hele leven voor Veerle gezorgd, maar na een trombose is dat fysiek niet meer zo evident”, stelt zus Hilde (53). “Elk weekend keert ze Veerle wel nog terug naar huis.”

Kop-voetventjes

Haar creatieve kant ontdekte Veerle pas toen ze op haar 21ste naar Den Achtkanter trok. “Als kind was ze niet zo ‘kunstig’ aangelegd, maar in het dagcentrum ontdekte ze haar verborgen talent. Ze startte eerst met potten bakken, maar al snel bleek dat ze heel graag tekende en schilderde. Enkele jaren later ging ze voltijds in kunstatelier De Galerie aan de slag. Daar kan ze zich helemaal uitleven.”

Haar handelsmerk zijn de zogenaamde kop-voetventjes. “Ze is er letterlijk elke dag mee bezig”, stelt Hilde. “Het is haar lang leven. Wanneer Veerle aan het schilderen of tekenen is, kruipt ze in haar eigen wereld, haar zelf gecreëerd universum. Haar werk bestaat uit eenvoudige tekeningen, maar het geheel oogt telkens weer fantastisch. We staan er ook zelf van te kijken. Haar beelden zien eruit alsof ze zichzelf uit een stuk klei hebben gevormd, maar van dichterbij zie je dat ze opgebouwd zijn uit ontelbaar veel kleine stukjes klei die samen een patroon vormen. De beelden zijn compact en subtiel en de niet altijd aanwezige ledematen zijn vaak slechts suggestief aanwezig. Haar schilderijen zijn dan weer een spel van gelaagdheid, transparantie en textuur. Schitterend werk.”

Veerle neemt met de kunstenaars van De Galerie elk jaar deel aan Buren bij Kunstenaars en sleepte ook al enkele ereplaatsen op kunstwedstrijden in de wacht, maar Izovino wordt de eerste keer dat ze als individuele artiest haar werken exposeert. “Daar zijn we bijzonder trots op”, zegt Hilde. “Vooral het feit dat Jacques ‘Tjok’ Dessauvage met Veerles creaties aan de slag is gegaan, zorgt voor een unieke toets.”

De wereldvermaarde keramist maakte drie kunstwerken met de designs van Veerle. “Veel mensen in de schemerzone hebben veel talent, maar blijven onbekend”, zegt hij. “Veerle hoort daarbij, maar ze verdient een breder podium. Ik beschouw haar als een groot en authentiek talent. Er is een link tussen haar werk en wat met de Ecriture Automatique noemt, het onbewust tekenen van vormen en figueren. Veerle creëert haar eigen wereld en ik vond het ongelooflijk boeiend om die met mijn kunst te verweven.”

Hilde beaamt. “Een mooier compliment kan Veerle niet krijgen. Bovendien vormt Izovino de ideale kans om dichtbij huis vrienden en familie haar werken te laten ontdekken.”

Opbrengst voor ‘t Ferm

De kunstwerken van Veerle en de andere mensen met een beperking worden verkocht ten voordele van ‘t Ferm in Rollegem-Kapelle, een dagcentrum voor volwassenen met een beperking. “Op vandaag worden de vervoerskosten van zorgvragers niet meer gesubsidieerd”, pikt Rik Decock in. “Met Rotary Club Izegem willen we helpen deze kosten voor hen tot een minimum te herleiden. Dit was meteen ook de aanleiding om de kunsttentoonstelling dit jaar met mensen met een beperking te organiseren.”

Izovino vindt plaats in het statige kasteel Wallemote in Izegem. Op donderdag 10 en vrijdag 11 oktober vindt – telkens om 19.45 uur – Gastrovino plaats in zaal ‘t Hoornaerts in Kachtem, een nieuw culinair evenement met een tasting van twaalf wijnen in combinatie met een zevengangendiner onder leiding van de Izegemse chef-kok Bart Hoornaert en sommelier Gido Van Imschoot. Zaterdag 12 oktober (van 14.30 tot 20 uur) en zondag 13 oktober (van 10.30 tot 18 uur) kan je in Wallemote alle kunstwerken en wijnen ontdekken. Voor de wijnen wordt samengewerkt met het Lendeleedse Wijnhuis Pêtre. Nieuw is ook de webshop , waar je tot 31 december alle wijnen kan bestellen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.