https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Tinus Vermeersch uit Rumbeke mag coronakunstwerk voor Roeselare maken

Op de foto Caroline Vansteelandt (stad), Tinus Vermeersch (kunstenaar), Dirk Lievens (schepen), Carl Segaert (directeur SASK) en Hilde Bekaert (stad). (foto SB) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Thomas Dubois

Tinus Vermeersch wint met zijn kunstwerk Fluctus de wedstrijd voor het ontwerpen van een coronakunstwerk voor Roeselare.

De coronapandemie nestelt zich als hoofdstuk in de geschiedenisboeken en zal nog jarenlang een gesprekonderwerp blijven. De stad Roeselare wil ter herinnering aan deze bijzondere periode een kunstwerk in de publieke ruimte plaatsen.

Eind 2020 lanceerde de stad hiertoe een brede oproep/open call naar kunstenaars en creatieve ontwikkelaars om mee te dingen in een wedstrijd voor het ontwerpen van een coronakunstwerk. De uitdaging/opdracht was een nieuw werk te creëren met een sterke vormgeving, en met een interpretatie van de impact van het coronavirus op ons zijn, op onze maatschappij.

Op de deadline op 31 januari 2021 hadden 58 kandidaten een ontwerp ingediend. Een externe jury, samengesteld uit artistiek deskundigen, vertegenwoordigers van het stedelijk netwerk en deskundigen uit de brede zorgsector, boog zich in een aantal beoordelingsrondes over de voorgestelde creaties.

Elk van de ontwerpen kreeg punten op de criteria originaliteit, duurzaamheid, herkenbaarheid, beeld- en zeggingskracht, praktische haalbaarheid en artistieke kwaliteit.

Geen negativiteit

Bij de beoordeling van de ontwerpen heeft de jury geprobeerd de pure negatieve connotatie aan deze periode te vermijden. Er is ook de redenering dat het kunstwerk er nog lang zal staan, ook nadat de pandemie lang voorbij zal zijn. “Corona heeft nieuwe waarden en gedragingen bovengehaald bij de mens. Wat heeft corona gedaan met de mensen? De jury vond het daarom belangrijk om door de inhoud van de ontwerpen heen het effect op ‘de mens’ in coronatijden weerspiegelt te zien”, aldus bevoegd schepen Dirk Lievens.

Uitieindelijk koos de jury voor het ontwerp Fluctus van kunstenaar Tinus Vermeersch. Zijn werk wordt gerealiseerd en hij wint 750 euro.

Het kunstwerk is niet enkel het bronzen sculptuur op sokkel, maar neemt de omgeving er mee op, dit via de groene zone errond en de doorkijk in de verte. Ondanks de relatief kleine afmetingen werkt dit kunstwerk in grootschaligheid. Het is een heel poëtisch en intimistisch, maar tegelijkertijd ook een krachtig werk.

Er wordt gezocht naar een geschikte locatie en de stad gaat hiervoor met verschillende partners in gesprek. Het is de bedoeling het werk te realiseren tegen eind november 2021.

Van 3 december 2021 tot en met 9 januari 2022 is er een tentoonstelling gepland met werk van de vijf laureaten in het Kunst- en Erfgoedhuis Ter Posterie.

www.tinusvermeersch.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.