Tine Ameloot zoekt tweedehandse babyspullen: “We moeten bewust consumeren”

Tine Ameloot pleit ervoor om bewuster te gaan verbruiken. "Tweedehands babyspullen zijn nog in perfecte staat", zegt Tine, een van de madammen van Mic Mac Minuscule. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Milieubewuste toekomstige ouders kunnen bij Tine Ameloot uit de Ossenweg in Westkerke terecht voor een geboortelijst met tweedehandse en ook ecologisch nieuwe babyspulletjes. “De bal ging aan het rollen toen ik zelf als toekomstige mama beroep deed op Mic Mac Minuscule. In het belang van de toekomst van onze kinderen moeten we immers bewuster gaan verbruiken. Tweedehandse kleertjes, een kinderstoel of verzorgingstafel kunnen gerust een tweede of derde keer gebruikt worden”, vindt Tine die na haar positieve ervaring zelf mic mac madam werd.

Mic Mac Minuscule, een dienstverlening voor milieubewuste ouders, is over heel Vlaanderen actief. De mensen die voor klanten een lijst verzorgen, worden madam of meneer genoemd. In West-Vlaanderen zijn er intussen vier madammen aan het werk: in Kortrijk, Brugge, Izegem en Oudenburg.

Tine Ameloot is de Oudenburgse madam van Mic Mac Minuscule. Ze is naast in Oudenburg onder andere ook in Oostende, Gistel, Torhout en Zedelgem actief. Tine is getrouwd met Pieter Coudeville en mama van Maurice die op 31 oktober zijn eerste kaarsje mag uitblazen. Er is een tweede kindje op komst. Tine is ergotherapeut van opleiding.

“We zijn zelf klant geworden toen ik zwanger was van Maurice. Ik ging zelf op zoek naar tweedehandse spulletjes, want we moeten dringend bewuster gaan consumeren en onze planeet helpen. We kunnen onze kinderen alleen een groenere toekomst geven als we bij onszelf beginnen”, weet Tine Ameloot.

“Voor ons eerste kindje legden we de geboortelijst aan bij Mic Mac Minuscule; we vonden er unieke spulletjes die echt nog heel mooi waren. Ook veel boekjes, want ik heb er een zwak voor. Je kan er nooit genoeg hebben”, lacht Tine. “De ervaring was zo positief dat Pieter me als hint gaf dat zelf actief worden bij Mic Mac Minuscule wel iets voor mij kon zijn. En dat vond ik ook wel.”

Duurzaam en ecologisch

“Naast tweedehands kan je bij ons ook terecht voor ecologische geboortekaartjes, gemaakt op gerecycleerd papier, alternatieven voor doopsuiker zoals een plantje. We werken ook met Oxfam producten en met een sociaal project van het OCMW Dendermonde. Daar worden uit stoffen die we verzamelen onder meer grote speelzakken, slabbetjes of overtrekken voor de wipper gemaakt.”

Veel mensen willen wel tweedehands, maar vinden het zoeken niet zo leuk. Voor hen zijn wij er

“We werken met vaste en duurzame merken van meubeltjes, babywagens en -buggy’s”, legt Tine Ameloot uit. “Natuurlijk kan je niet alles tweedehands kopen. Voor bepaalde zaken, zoals herbruikbare luiers, werken we samen met een ecologische babyzaak.”

Wie een geboortelijst via Mic Mac Minuscule wil aanleggen, kan hiervoor terecht op de website. Daar kan je een aanvraag indienen of je eigen spullen aanbieden als je zelf al uit de luiers bent. Wat je aanbiedt, brengt Mic Mac Minuscule weer in omloop.

Geld uitsparen

“Zijn er speciale wensen van de toekomstige ouders, dan gaan we daar naar op zoek via tweedehandse sites, op de rommelmarkt. Naast goed voor het milieu besparen onze klanten heel veel geld uit. Waarom ze dan niet zelf alles gaan zoeken? Wel veel mensen willen wel tweedehands, maar vinden het zoeken niet zo leuk. Voor hen zijn wij er”, zegt madam Tine die zegt dat ze aan de zoektocht zelf veel voldoening heeft.

“Bij een eerste gesprek polsen we naar de stijl van de toekomstige ouders. Onze eerste opdracht is dan zoveel mogelijk filteren. We werken vraaggericht en niet aanbodgericht. Voor we een tweedehands product in omloop brengen, ondergaat het bij ons een kwaliteitscentrole”, legt Tine nog uit. “En heel leuk voor de klanten is dat ze alles een viertal weken op voorhand kunnen ophalen. Zo kunnen ze al de babykamer inrichten en de tas klaarmaken die mee moet als de bevalling zich aankondigt.”

Stukje naar goed doel

En als kers op de taart gaat een stukje van het geld, betaald op de geboortelijst, naar het goede doel die de klant zelf mag kiezen. “Zo kan je ook nog iets voor iemand anders betekenen”, besluit Tine Ameloot.

Wie een beroep wil doen op mic mac madam Tine, kan haar contacteren via tine.a@mincmacminuscule.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier