Timothy maakt kunst voor topvoetballers: “Al een portret gemaakt voor Simon Mignolet”

Timothy Vanlerberghe: "Aanvankelijk speelde het rebelse een belangrijke rol." (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Timothy Vanlerberghe werkte mee aan de twee opvallende muurtekeningen onder de brug langs het Westkaaipad en achter Het Perron. Recent werd zijn talent ook ontdekt door voetballers Simon Mignolet en Siebe Schrijvers. In het verleden spoot hij wel eens graffiti waar het niet mag, maar de Menenpoort zou hij nooit bekladden. “Monumenten en privé-eigendom, daar blijf je af”, zegt hij.

De mural langs het Westkaaipad, onder de brug van de N38 over het Kanaal, werd gemaakt in 2018 als eerbetoon aan de pas overleden kunstenaar Gilbert Degryse. Timothy werkte ervoor samen met Ludwig Leupe, Hektor Misplon en Simon Delahaye. Met die laatste sloeg hij ook de handen in elkaar voor de muurtekening aan de achterzijde van het Perron. Hoewel hij nog maar 25 jaar is, zijn er dus al twee werken van hem prominent te zien in het Ieperse straatbeeld.

“Ik ben al bezig van mijn dertien jaar”, vertelt Timothy. “In de Heilige Familie heb ik eerst Beeldende Kunsten gevolgd met de bedoeling om daarin voort te doen, maar laat ons zeggen dat mijn puberale fase daar een stokje heeft voor gestoken. Toch was mijn interesse in kunst gegroeid. Vanaf mijn zestien jaar begon ik een beetje te brielen met een spuitbus.”

Ging je dan gewoon aan de slag op straat?

“Ik ben begonnen met wat krabbels te zetten onder de brug van de N38 langs het Kanaal tussen Boezinge en Ieper, waar nu de grote mural staat ter ere van Gilbert Degryse. Toen mocht het nog niet. Ik vond dat wel plezant en na verloop van tijd probeerde ik steeds moeilijkere tekeningen. Ik volgde ook een workshop aan het JOC Ieper. Zonder die workshop zou het langer geduurd hebben om te staan waar ik nu sta. Nu geef ik die workshop zelf.”

Heb je Gilbert Degryse goed gekend?

“Ik heb in Boezinge in hetzelfde atelier gewerkt. Gilbert was een Grote Vriendelijke Reus, iemand die heel joviaal was en je meteen hielp. Ik had aan Valentijn Despeghel gevraagd of er iets mocht gebeuren met die brug. Dat stond toch volgespoten met minder mooie dingen. Van het een kwam het andere en uiteindelijk stelde Curieus voor een grote muurtekening te maken als eerbetoon aan Gilbert. Het grappige is dat ik enkele tekeningen van mezelf heb moeten overschilderen om die mural te maken. Maar goed, zo mooi waren die tekeningen nu ook weer niet…” (lacht)

Wat spreekt je aan in graffiti?

“Aanvankelijk speelde het rebelse een belangrijke rol. Je zoekt als tiener een manier om je uit te drukken. Door opdrachten te krijgen, kreeg ik na verloop van tijd een goed beeld van waar ik goed in ben en wat ik leuk vond, maar ook van de dingen die me minder liggen. Zo evolueerde ik als kunstenaar.”

Simon Mignolet met het portret dat Timothy Vanlerberghe voor hem gemaakt heeft. (foto Instagram Busaho)
Simon Mignolet met het portret dat Timothy Vanlerberghe voor hem gemaakt heeft. (foto Instagram Busaho)

Je mocht ook werken maken voor enkele profvoetballers?

“De laatste tijd maak ik vooral werken op doek. Zo overhandigde ik vorige maand nog een schilderij aan Simon Mignolet. Normaal moet ik er ook nog een maken voor zijn ploegmaat Siebe Schrijvers van Club Brugge.”

Ieper heeft met onder andere Simon Delahaye en Hektor Misplon nog streetartkunstenaars. Is er sprake van een streetart-scene in Ieper?

“Naar mijn gevoel opereren we redelijk los van elkaar. Ik ken Simon wel, maar Hector ken ik bijvoorbeeld totaal niet. Er zijn wel verschillende kunstenaars maar ze werken redelijk los van elkaar. Je hebt wel een hardcorescene die nog steeds leeft en streetart sluit daar ook bij aan.”

“Ik zag nog nooit de Last Post, een beetje schandalig als Ieperling”

Wat betekent de Menenpoort voor jou?

“Ik heb daar met mijn eerste lief veel zitten pieperen (lacht) en ging er ook toertjes open. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik de Last Post nog nooit gezien heb. Als Ieperling is dat misschien een beetje schandalig.”

Zou graffiti op de Menenpoort passen?

Nee, ik denk dat het in heel slechte aarde zou vallen. Van privé-eigendom en monumenten moet je afblijven. Ofwel hebben de mensen ervoor gewerkt, ofwel heeft een betekenis… Maar bijvoorbeeld een brug of de zijkant van een station, dat vind ik anders.”

Zijn er muren in Ieper die geknipt zijn voor een tekening?

“Echt in de stad is er niet echt veel, maar de fietstunnel bij het Crackstadion is redelijk groot en zou leuk kunnen zijn. Voor de rest komt er niet veel meer in me op. De laatste tijd ben ik niet veel in Ieper.”

Wat zijn de toekomstplannen?

“Er komt nu een project aan het Rabot in Gent. We zullen beetje bij beetje zien wat er uit de bus valt. Ik ben wel ambitieus, maar ik wil vooral doen wat ik graag doe.”

Welke impact had corona?

“Daardoor had ik goede punten op mijn examen. Mijn bachelorproef was een eigen meubelcollectie en ik presteer blijkbaar veel beter onder druk. Ik haalde 17 op twintig. Zonder corona, was het wellicht een 12. Anderzijds zijn er veel projecten afgelast, bijvoorbeeld op festivals.”

Bio

Privé: Timothy werd geboren op 31 augustus 1995 in Ieper. Hij is de zoon van Guido Vanlerberghe en Leen Vansteenkiste. Hij heeft nog een broer Gregory.

Opleiding: De kleuter- en lagere school volgde Timothy in Boezinge. Het middelbaar deed hij eerst twee jaar in het Ieperse VTI en de rest in de Heilige Familie, waar hij afstudeerde in de richting Verkoop. Daarna ging hij drie jaar werken om vervolgens Interieurvormgeving aan het KASK/Conservatorium in Gent te studeren.

Loopbaan: Werkte drie jaar in Lichthuis Spectrum in Ieper. Tijdens zijn studies begon hij als zelfstandige in bijberoep als kunstenaar onder de naam Busaho. Daarnaast heeft hij Studio Berghe voor ‘neutraal’ graffitiwerk, grafisch ontwerp en meubeldesign.