Timon Konings (21) is redder op het strand in Blankenberge: “Als je een kind redt, besef je echt de ernst”

Redactie KW

Timon Konings (21) is student Rechten aan de Universiteit van Gent. Deze zomer begint hij aan zijn vijfde jaar als redder op het strand van Blankenberge. Na de coronazomer van vorig jaar staat hij opnieuw klaar om de veiligheid van de strandgangers te verzekeren. “Redder zijn is de mooiste job die je kan doen.”

“De redders zijn een deel van het vaste decor op het strand en een deel van de experience. Ik had ook een oudere broer die al als redder had gewerkt. Als je in Blankenberge sportief bent en aardig kunt zwemmen, dan probeer je sowieso om als redder aan de slag te gaan”, verklaart Timon waarom hij redder wilde worden.

Om als redder aan de slag te gaan, moest Timon zich door heel wat theorie en zware zwemproeven ploeteren. Hij is dan ook trots dat hij deel mag uitmaken van het redderskorps. “Het is de mooiste job die je kan doen. Als Blankenbergenaar ben ik opgegroeid op het strand en daar voel ik me ook goed. Het is een enorm levendige omgeving om in te werken en ik heb ook hele toffe collega’s om mee samen te werken. Als het dan ook nog eens mooi weer is, dan zit het helemaal goed.”

Timon is samen met zijn collega’s verantwoordelijk voor de veiligheid van de zwemmers. Redders moeten constant paraat staan om in te grijpen en dat zorgt voor een grote verantwoordelijkheid. “Onze dag begint met de boten gereed te maken en de uitkijkposten uit te zetten. Wanneer we dan de groene of gele vlag in de lucht steken, begint onze dag. We patrouilleren vaak en kijken er steeds op toe dat de mensen veilig in het water zwemmen. Dat geeft een gigantische verantwoordelijkheid die door een team van jonge mensen wordt gedragen, maar aan de andere kant maakt het de job ook aantrekkelijk.”

Adrenaline

Wanneer het reddingsteam effectief moet ingrijpen en het water in gaat, voelt Timon de spanning stijgen. “Dan moet je er meteen 100 procent staan. Er is geen marge om fouten te maken. Tegelijk maakt dat de job spannend en als je dan eens een interventie moet doen, voel je de adrenaline. Als je een kindje dat al met zijn hoofd onder water zat via zijn arm omhoog trekt, besef je dat je met serieuze zaken bezig bent.”

Kinderen uit het water halen, is een vaak terugkomend fenomeen en vormt het gros van de tussenkomsten. Volgens Timon kunnen oplettende ouders dat grotendeels voorkomen. “Kinderen die zonder begeleiding het water ingaan, komen we vaak tegen en dat is frustrerend. Dat kun je gemakkelijk vermijden door gewoon met je kinderen mee in het water te gaan. Een raad aan de ouders: ook al zitten ze in een zwemclub, ga mee en blijf bij hen. Het is ook voor ons een extra paar ogen.”

Mengelmoes

Naast redder is Timon ook nog student Rechten. Hij heeft net zijn bachelor afgewerkt en begint volgend jaar aan zijn masteropleiding. “Rechten is een hele brede en maatschappelijke richting en dat spreekt me aan. Het is één grote maatschappijstudie waarbij je de maatschappij op een brede wijze analyseert, doorgrondt en probeert te verbeteren. Geschiedenis, psychologie, sociologie en economie komen er aan bod, dus het is echt wel een mengelmoes van verschillende richtingen. Welke kant ik later wil opgaan, weet ik nog niet. Voorlopig ben ik vooral geïnteresseerd in maritiem recht en transportrecht.”

Echte vakantieplannen heeft Timon nog niet. Voorlopig ligt de focus op werken en de jeugdbeweging. “Met de scouts trekken we nog naar Malle voor ons jaarlijkse zomerkamp, maar verder staan er nog geen echte grote reizen gepland. Misschien dat ik in september nog eens een korte trip maak met een tent, maar we zien wel wat er nog van komt.”

(MP)