Tim uit Harelbeke schittert in solistenwedstrijd

© Picasa
Redactie KW

Vierentwintig jonge Belgische muzikanten namen in het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel deel aan de finale van de solistenwedstrijd Sonatina. De Harelbeekse althoboïst Tim Van Thuyne werd laureaat met 98 procent in de afdeling concerto.

Sonatina is een organisatie van de drie Belgische muziekkoepels: Vlamo voor Vlaanderen, USM voor Wallonië en Brussel en Födekam Ostbelgien voor de Duitstalige Gemeenschap. Vlamo, de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie, begeleidt en ondersteunt iedereen die in zijn vrije tijd bezig is met instrumentale muziek. Enkel de winnaars van de Vlamofinalewedstrijd voor solisten uit de afdelingen eerste, uitmuntendheid en ere konden meedingen naar de Belgische titel.

Minder gebruiksvriendelijk

Tim Van Thuyne (19) is de zoon van Ann Matton en Dirk Van Thuyne en de broer van Lara. Hij is samen met Lisa Colpaert. Sinds tien jaar volgt hij aan de stedelijke muziekacademie Peter Benoit hoboles bij If Bourry. “Een erg gepassioneerde man”, zegt Tim, die nu twee jaar althobo volgt. “Althobo is een zeer expressief instrument met een mooie klankkleur. Het is een minder bekend instrument en anders dan bijvoorbeeld een dwarsfluit. Het is ook minder gebruiksvriendelijk.”

Musicologie

Dat zijn studies musicologie een toekomst bieden weet Tim perfect. “Een optie is docent. Ik zie dat wel zitten, want het leunt aan bij mijn studies”, vertelt de kersverse kampioen. “De studies vormen je meer als mens. Je leert andere culturen kennen. Je leert ook over kunst in het algemeen en die kunst in een context bekijken.” Tim is erg tevreden met het behaalde succes. “If Bourry heeft me aangezet om mee te doen en heeft me voorbereid. Het was leuk, maar eigenlijk ben ik niet zo competitief.”

(Peter Van Herzeele – Foto LO)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier