Tim Steurbaut uit Roeselare zorgt voor sportieve variatie

Tim Steurbaut: “Verwacht geen Amerikaanse toestanden in onze bootcamps.” © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Peter Soete

Roeselare Tim Steurbaut ademt gewoon sport. De personal coach heeft met zijn zaak Coaching for health de ideale job gevonden. Tim werkt wel vaak wanneer andere mensen vrij zijn, maar zo lang hij een goed evenwicht vindt tussen werk en gezin neemt hij dat er graag bij.

Toen ik je belde, was je aan het lopen. Werk of vrije tijd?

Tim Steurbaut: “Toen liep ik gewoon helemaal alleen even los in het stadspark maar het gebeurt soms dat ik met enkele klanten loop. Ik loop graag en ik voel me altijd beter nadat ik heb gelopen. Dat is als het ware een momentje voor mezelf. Normaal loop ik twee keer per week een klein uurtje. Maar ik speel ook padel en onlangs ben ik gestart met minivoetbal en natuurlijk heb ik mijn job in mijn Coaching for health-studio. Ik heb sportieve variatie nodig in mijn leven (lacht).”

Je hebt voor leerkracht LO gestudeerd. Waarom sta je niet in het onderwijs?

“Toen ik afgestudeerd was, heb ik alle scholen van West-Vlaanderen aangeschreven. Ik heb maar van één school een reactie gekregen met de vraag om op gesprek te komen. Dat was een school voor buitengewoon onderwijs in Klerken waar ik dan een halftijdse opdracht LO kreeg. Dat heb ik gecombineerd met 26 uur lesgeven als coach in fitnessclub Vision 21. Ik woonde net samen met mijn vriendin en op die manier kwam ik toch met een treffelijk loon thuis.”

Nu heb je een zelfstandige zaak uitgebouwd. Dat ging stap voor stap, zelfs letterlijk ‘via het dak’?

“Na mijn eerste werkjaar ging ik voltijds aan de slag bij Vision. Dat heb ik twee jaar gedaan en ik besloot dan om zelfstandig personal coach te worden. Maar ik heb dat een jaar gecombineerd met een job als dakwerker. Dat was fysiek zeer zwaar maar ik heb in dat jaar heel veel opgestoken. Ik heb vooral geleerd dat ik mijn job als personal coach heel graag doe en dat ik daar veel voor over heb.”

En Coaching for health zag het licht?

“Eerst was het gewoon mezelf als personal trainer maar nu zijn er drie trainers en is er ook een groter aanbod. Naast een persoonlijke begeleiding werken we ook met kleine groepjes en geven we sessies voor dames tijdens de zwangerschap en na de zwangerschap.”

En er zijn ook bootcamps. Mogen de deelnemers zich aan Amerikaanse toestanden verwachten?

“Helemaal niet! Doordat ik in mijn eerste locatie niet zo veel plaats had, moest ik mijn eerste groepslessen buiten geven. Dus noemde ik dat ‘een bootcamp’ en ik denk dat dit de eerste keer was dat die naam in Roeselare werd gebruikt. Maar mijn bootcamp is zeker niet gericht op sporten en afzien tot je er bij neervalt. We kijken trouwens altijd wat de klant nodig heeft op fysiek vlak en focussen ons op gezond sporten. Het heeft absoluut geen zin om een man met een stresserende job fysiek af te jakkeren zodat hij na iedere sessie met spierpijn naar huis gaat. Die persoon gaat stoppen met sporten en heeft zijn doel niet bereikt. En wij dus ook niet.”

We organiseerden lessen in open lucht en zelfs online

Jij moet natuurlijk vaak werken wanneer de meeste mensen vrij zijn. Steekt dat niet?

“Ik ben het zo gewoon. Trouwens, als ik bezig ben met sportbegeleiding denk ik daar niet aan en is dat geen probleem. Sommige ochtenden begin ik om 6.30 uur met mijn eerste les: het opstaan is wel eens doorbijten maar wanneer ik gestart ben met de les is het puur genieten. Soms is het niet leuk als onze kindjes zeggen ‘papa, moet je nu weer weg’ en dan is het even moeilijk. Maar toch probeer ik een goed evenwicht te vinden tussen werk en gezinsleven.”

Corona kwam voor niemand op een goed moment, ook voor jou niet?

“Dat kun je zeker zeggen. In april 2020 zijn we met de club verhuisd naar een nieuwe en grotere locatie met een tuin en de lockdown was twee weken bezig. Dat waren ongelooflijke stressmomenten: zware investeringen doen en de deuren gesloten moeten houden. We hebben dan zo veel mogelijk de klanten proberen te helpen door lessen te organiseren in open lucht en zelfs online.”

De versoepelingen zijn gekomen maar de voorspellingen zijn niet denderend?

“Ik heb het nog nooit zo erg geweten als de laatste weken. Er zijn zeker tien à twaalf uur personal training en groepslessen geannuleerd. Mensen zijn ziek of moeten in quarantaine blijven, het gaat blijkbaar snel. En het ergste is dat we helemaal niet weten wat er ons te wachten staat. Gaan we opnieuw naar een volledige lockdown of wordt het een beperkte? Niemand kan een antwoord geven.”

Nochtans kun jij veilig organiseren?

“Onze zaal is 315 m² groot, we werken met kleine groepen van maximaal twaalf personen en kunnen voor prima ventilatie zorgen. We zijn perfect in orde met de gevraagde maatregelen. Maar de mensen zitten een beetje in een afwachtende modus, ze hebben momenteel andere prioriteiten.”

“Ik begrijp dat wel maar het blijft belangrijk om te sporten. Het is niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor je geest.”

Privé

Geboren in Roeselare op 27 juli 1990. Gehuwd met Barbara Bommerez en dit gezin heeft twee kinderen: Jack (7) en Lewis (4). Ze wonen in de Honzebroekstraat.

Opleiding

Lagere school in het Klein Seminarie en middelbaar onderwijs in de VMS en VHSI in Brugge. Hoger onderwijs in Artevelde hogeschool Gent (LO en Sport). Gestart als LO-leerkracht en fitnesscoach, twee jaar voltijds coach in Vision, vanaf 2015 zelfstandig personal coach en uitbouw van Coaching for health.

Vrije tijd

Sport en (later) reizen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.