Tim is Mooimaker van de week: “Ik ga twee keer per week het strand opruimen”

Oostendenaar Tim Corbisier zet zich al jaren in voor de zwerfvuilproblematiek. (foto GLO)
Gillian Lowyck

De Properste Provincie van ‘t land. Dat is de zomerchallenge van De Krant van West-Vlaanderen en daarvoor roepen we de hulp in van alle West-Vlamingen. Meld je aan als Mooimaker en help mee. Iedere week laten we hier een Mooimaker aan het woord.

Als voorzitter van de Proper Strand Lopers vzw zet Oostendenaar Tim Corbisier zich al jaren in voor de zwerfvuilproblematiek. Deze zomer kan je de Proper Strand Lopers elke dag vinden op het strand van Oostende en Blankenberge. Met respectievelijk de Strandhelden en de Strandsterren wordt er aandacht gevestigd op het afval op onze stranden. Zelf gaat Tim zo’n twee keer per week het strand opruimen.

Maar het blijft niet enkel bij afval ruimen. De Proper Strand Lopers wegen ook op het beleid. “Afval ruimen is heel nobel, maar het is symptoombestrijding”, zegt hij. “In principe is het de producent die het afval terug moet recycleren. Maar in de praktijk komt het in de natuur terecht, waar het wordt geruimd met belastinggeld. Zolang we geen waarde hechten aan afval – en dat kan met statiegeld – blijft het dweilen met de kraan open.”

“We zien meer afval zoals mondmaskers”

De coronacrisis brengt een extra uitdaging met zich mee voor de vrijwilligers die het strand opruimen. “Er is een risico op besmetting als je het zwerfvuil aanraakt. Maar we zien meer afval: mondmaskers, handschoenen… Ik denk dat ruimen nu extra belangrijk is.”

Het zwerfvuil opruimen is één ding, je kan er ook preventief voor zorgen dat er geen afval te vinden is langs de dijk of op het strand. Daarom hier enkele zomerse tips van Mooimakers: neem een zakje mee waar je afval in kan bijhouden. Zeker als je de natuur intrekt, zijn er vaak geen vuilnisbakken aanwezig. Wat je niet meeneemt aan afval, hoef je onderweg ook niet weg te gooien. Met een drinkfles en een herbruikbaar snackdoosje kom je al een heel eind. (GLO)

Help mee aan de zomerchallenge De Properste Provincie. Registreer je via https://mooimakers.be/actiekaart#kw. Vergeet niet de checkbox van KW aan te vinken. De eerste 500 krijgen een duoticket voor Bellewaerde Aquapark.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.