Tilloplein in Izegem krijgt extra camerabewaking

© FM
Redactie KW

Er komt extra camerabewaking aan het Tilloplein bij de Meensestraat in een poging vandalisme en overlast in de buurt aan banden te leggen. Het probleem sleept er al enkele jaren aan. De politiezone RIHO krijgt ook toestemming om een drone met camera in te schakelen bij grote evenementen of politie-acties.

“Het vandalisme op het speelpleintje Tilloplein is een oud zeer”, zegt burgemeester Bert Maertens (N-VA). “Dat gaat van het kapotrijden of uittrekken van groenaanleg tot het vernielen van het bord bij de vredesboom die is geplant. Wij zijn dat net als heel wat buurtbewoners beu. De politie voert vaak controles uit op dat pleintje, maar kan er niet 24 op 24 uur postvatten. Daarom zijn wij heil in het plaatsen van een extra camera.”

Er staan al een reeks camera’s in de buurt, onder andere bij de in- en uitgang van het Sint-Pietersstraatje. De extra camera zal nu specifiek toezicht houden op het Tilloplein. De gemeenteraad moest toestemming geven aan de politie om de beelden live te laten bekijken. Het plaatsen van de camera was reeds door het schepencollege goedgekeurd en dat was niet naar de zin van raadslid Balder Clarys (Groen).

Preventie en contact met jongeren

“Je ondermijnt het democratisch proces, want er ontbreekt in het dossier een inhoudelijke motivatie waarom daar een camera moet komen”, zegt hij. “De burgemeester gaf op de raad wel toelichting, maar die ontbrak op voorhand. Daarom willen we dit punt een maand verdagen.”

Daar ging de gemeente evenwel niet op in. Vlaams Belang en SP.A steunen het initiatief volmondig, al wil die laatste partij dat de stad ook inzet op preventie en contact met de jongeren ter plaatse “Want een camera alleen is niet genoeg om het probleem op te lossen”, meent Justine Hollevoet. “Klopt, onze pas aangeworven jeugdwelzijnswerker zal daar zeker werk van maken”, belooft de burgemeester. De camera moet voor het eind van het jaar nog in werking treden.

Drone met camera

De stad vroeg en kreeg ook toestemming van de raad om de politie een drone met (warmte)camera boven Izegem in te zetten. “Dit kan handig zijn bij grote evenementen, maar evengoed bij een politie-actie om inbrekers te vatten of naar het zoeken van een vermist persoon.” (vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier