Tiktok-ster Diankamé Nambounou: “Glimlachen toveren met mijn West-Vlaamse kluchtjes”

Bredenaar Diankamé Nambounou: “Toen ik mijn eerste filmpje in ’t West-Vlaams postte, was het alsof er een bom ontploft was.”©Kurt Desplenter Foto Kurt
Bredenaar Diankamé Nambounou: “Toen ik mijn eerste filmpje in ’t West-Vlaams postte, was het alsof er een bom ontploft was.”©Kurt Desplenter Foto Kurt
Philippe Verhaest

Vraag aan een willekeurige jongere wie diank_gilbert is en je zal ‘De Slimste Mens’-gewijs een antwoordenpalet geserveerd krijgen met de termen ‘TikTok’, ‘West-Vlaams’ en ‘gortdroge humor’. Bredenaar Diankamé Nambounou startte vorige zomer een eigen kanaal op het populaire sociale mediaplatform TikTok en heeft ondertussen ruim 15.000 volgers achter zich geschaard. Met dank aan zijn West-Vlaamse moppen. “En zeggen dat alles voor de klucht begon”, grijnst hij.

In het dagelijkse leven is Diankamé Nambounou (24) autoverkoper bij Mycar.be in Brugge, maar op het wereldwijde web is de Bredenaar ondertussen uitgegroeid tot een halve celeb . Met dank aan TikTok, het sociale mediakanaal waarop kinderen en jongeren korte (dans)filmpjes van zichzelf plaatsen. Het platform telt in ons land alleen al ruim drie miljoen gebruikers, wereldwijd zijn dat er een duizelingwekkende 800 miljoen. Onder hen dus ook Diankamé, die er in volle coronacrisis mee startte. “Al was het nooit de bedoeling dat het zo’n hoge vlucht zou nemen”, glimlacht hij. “Ik kijk er zelf ook met zeer grote ogen naar.”

Oe is’t?

“Goed. Zeer goed, zelfs. Ik prijs me elke dag gelukkig dat niemand van mijn familie of mijn directe omgeving corona aan den lijve heeft moeten ondervinden. Ook op mijn werk loopt alles op wieltjes en mentaal voel ik me opperbest. Dan heb je in deze tijden weinig reden tot klagen, vind ik.”

Je bent op TikTok razend populair. Hoe is alles gestart?

“Erg toevallig, eigenlijk. Vorige zomer moest ik voor Mycar.be een TikTok-account aanmaken, waarop we onze nieuwe wagens zouden aanprijzen. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid en ik besloot om er ook zelf mijn weg te zoeken. Mijn eerste korte video’s gingen nog over mijn passie voor auto’s, maar toen ik mijn eerste filmpje in ’t West-Vlaams postte, was het alsof er een bom ontploft was…”

“TikTok is een uitlaatklep. Als ik het wat lastiger heb, dan post ik een grappig filmpje”

Vertel.

“Ik toonde het verschil tussen een gewone Vlaming en een West-Vlaming die bij de slager een bestelling plaatst. De Vlaming: Goeie middag, ik had graag 250 gram gehakt alstublieft. De West-Vlaming: Jow, ka gèrn een kartje kilo gekapt asteblieft . Resultaat: meer dan 337.000 views en bijna 12.000 likes. Sindsdien is het niet meer gestopt. Sommige van mijn filmpjes gaan echt viraal en op het werk komen mensen speciaal voor mij langs. Dan vragen ze een selfie en daarna willen ze dat ik hen help om een nieuwe auto te kiezen. Gek, toch?”

Diankamé Nambounou

Diankamé Nambounou (24) woont met zijn ouders, die van Mali en Senegal afkomstig zijn, in een rustige wijk in Bredene. Hij is de broer van Issa (18), Ibrahim (22) en Fatoumata (15). Sinds vier jaar is hij aan de slag bij de autohandel Mycar.be in Brugge. Zijn vrije tijd brengt hij graag door met zijn vrienden, nu neemt zijn TikTok-profiel veel tijd in beslag.

Dankzij TikTok ben je nu een Bekende Vlaming op het wereldwijde web. Hoe ga je daarmee om?

“Door het vooral te relativeren. TikTok is leuk, maar het is niet de echte wereld. Ik ben vooral blij dat ik met mijn grappen, die ik ondertussen steevast met een welgemeende jow gasten start, een glimlach tover bij mijn volgers. Eerlijk gezegd: daar doe ik het voor. Elke post levert me bakken reacties op en die zijn zo goed als unaniem positief. Mensen die zeggen dat ze zot zijn van mijn droge humor, bijvoorbeeld. Naast mijn werk ligt het KTA van Brugge. Als ik daar passeer, wanneer de school net start of sluit, word ik constant herkend. Dan hoor ik de ene jow gasten na de andere. Schitterend.”

Waarom noem je jezelf diank_gilbert op TikTok?

“Als eerbetoon aan Gilbert Nyatanyi, de West-Vlaamse Rwandees die eind jaren negentig opdook in Alles kan beter en In de gloria . Op vlak van humor is hij mijn grote voorbeeld.”

Mensen zien je altijd in een vrolijke bui, maar heb je het dan nooit moeilijk gehad het afgelopen jaar?

“Toch wel. Ik ben ook maar een mens, hé. Ik heb een brede vriendenkring, maar die zie ik nu veel minder. Onze vrijheid is beperkt, hé. Eten, slapen en werken. Daaruit bestaat mijn leven nu hoofdzakelijk, maar TikTok is een uitlaatklep geworden. Als ik het even lastiger heb, dan post ik een filmpje. Het is een deel van mijn leven geworden.”

Wat zijn jouw kleine ‘gelukskes’?

“De gewone dingen. Tijdens corona heb ik geleerd om te profiteren van het alledaagse. De zon die schijnt, fijne momenten met mijn ouders, broers en zus… Veel meer heb ik niet nodig. Maar ik steek niet weg dat ik uitkijk naar een goed feestje en nog eens op reis gaan. Die dingen zijn het peper en zout van het leven.”

Wat is de grootste les die je uit de coronacrisis hebt getrokken?

“Dat het leven veel te kort is om te zagen. Akkoord: corona heeft bij veel mensen een pak ellende veroorzaakt, maar we moeten vooruit blijven kijken. Het komt goed. Dat mogen we nooit vergeten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.