Tijdens de hittegolf gaat onze vrouw… skiën

De bermudashorts en teenslippers werden ingeruild voor skipak, muts en handschoenen. (foto SR)
Redactie KW

West-Vlaanderen kreunt deze week onder een hittegolf. De thermometers tikken met gemak 30 graden en meer aan. Het is vechten om een plaatsje te bemachtigen op het strand of in de parken want zowat iedereen zoekt verkoeling op. Toch hoeven West-Vlamingen niet echt te drummen of ver te rijden, om frissere omstandigheden aan te treffen. Wie deze dagen het hoofd echt koel wil houden, gaat skiën!

Of we ons te pletter zweten of beschutting zoeken voor hondenweer, er is één plaats in België waar de thermometer standaard temperaturen onder 0 registreert. Ice Mountain, de indoor skipiste in Komen, is de ideale plaats voor wie afkoeling zoekt zonder daarvoor kilometers ver te moeten rijden of eindeloos lang te moeten zoeken naar een parkeerplaats Het contrast met de buitenwereld kan niet groter zijn. Waar de mode in deze snikhete dagen wordt bepaald door bermudashorts en teenslippers, is de tendens in Komen eerder skipak, muts en handschoenen.

Piste voor onszelf

We ruilen onze zomeroutfit in voor een tenue die eerder in Oostenrijk te zien is en klikken onze voeten vast in gedesinfecteerde ski’s. Gedesinfecteerd, want ook in Komen slaat het coronavirus wild om zich heen. Meer nog, door een ongelukkige situatie in een restaurant tekende Komen plots bloedrood op de coronakaarten en besloot de burgemeester om kordaat te reageren. Het sluitingsuur van de horeca werd gereduceerd naar 23 uur en alle sportfaciliteiten werden nog strengere regels opgelegd. Wie dus wil gaan skiën tijdens de hittegolf, is verplicht om een volledig uitgestippeld parcours te volgen en krijgt steevast ontsmet materiaal in handen gestopt.

Niet meteen een familiefoto die je verwacht in volle zomer. We zien de partner van onze reporter Christophe Lefebvre en de kinderen Gilles, Louise, Lotte en Leonie. (foto SR)
Niet meteen een familiefoto die je verwacht in volle zomer. We zien de partner van onze reporter Christophe Lefebvre en de kinderen Gilles, Louise, Lotte en Leonie. (foto SR)

We trekken de deur van de gigantische indoorpiste open en verwachten er hopen mensen aan te treffen, allen op zoek naar verkoeling tijdens de slopende temperaturen. De realiteit is dat we er vrijwel alleen zijn. Het is best wel bizar te zien dat mensen drummen voor plekken waar het slechts enkele graden koeler is, terwijl we heer en meester zijn op de koudste plaats van het land. “Het is erg afhankelijk van wanneer je komt natuurlijk, al is het op weekdagen in de late namiddag meestal wel wat kalmer”, zegt Marketingverantwoordelijke Chris Verghote. “Het is echter wel een feit dat mensen tijdens warme dagen bijna automatisch op zoek gaan naar buitenactiviteiten. We merken dat aan het bezoekersaantal van bijvoorbeeld ons aquapark in Wevelgem. Weinig mensen staan er bij stil dat het perfect mogelijk is om ook in de zomer te gaan skiën. De realiteit is dat het best wel aangenaam is om tijdens een hittegolf over een dik pak sneeuw te kunnen glijden.”

Coronaproof

‘Het kot voor ons alleen’, dat wil dan ook zeggen dat we 100 procent coronaproof kunnen sporten, al is dat steevast het geval volgens Chris. “In deze branche is de veiligheid van onze klanten sowieso al een prioriteit. In deze bizarre tijden hebben we dan ook alles op alles gezet om iedereen veilig te kunnen verwelkomen. Overal staan geldispensers, het materiaal wordt permanent ontsmet en ook in ons restaurant gelden andere regels dan normaal. Daarnaast vragen we aan iedereen om online te registreren, zodat we voortdurend een duidelijk beeld hebben van de bezetting van de piste. Als spreekwoordelijke kers op de taart hebben we ook enkele formules uitgedokterd, waardoor mensen met een soort van dagpas gebruik kunnen maken van al onze infrastructuren en dit alles binnen hun eigen bubbel.” (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier