Tijdens corona zoeken velen troost bij miraculeus Mariabeeld in Ver-Assebroek

Het Mariabeeld in de Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk in Ver-Assebroek wordt druk bezocht in coronatijden, merkt Diaken Eric De Rous op. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Het Mariabeeld in de Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk in Ver-Assebroek wordt druk bezocht in coronatijden, merkt Diaken Eric De Rous op. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

In coronatijden zoeken opvallend meer gelovigen troost bij het miraculeus Onze-Lieve-Vrouwebeeld in de kerk van Ver-Assebroek. Tijdens de weekends bidden er gemiddeld een honderdtal katholieken in dit 300 jaar oude bedevaartsoord.

Dezer dagen steken tal van gelovigen een kaarsje aan in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Ver-Assebroek.

“Ik denk niet dat sommige katholieken covid als een straf van God aanzien, daar heb ik alleszins geen weet van. Maar velen vinden in deze coronatijd troost bij Maria”, zegt Eric De Rous, diaken van de pastorale eenheid Sint-Trudo in Assebroek.

Kaarsje

Hij stelt alleszins vast dat het aantal individuele bezoekers opmerkelijk toegenomen is.

“Met kerstdag heb ik honderd aanwezigen geteld. Zelfs met Nieuwjaar ‘s ochtends vroeg zaten er twee mensen te bidden in de kerk. Elk weekend ontvangen wij hier een honderdtal personen. Ze steken een kaarsje aan, komen bidden en doen de ommegang rond de kerk, met haltes aan de beelden die de zeven weeën van Onze-Lieve-Vrouw uitbeelden.” Vaak spreken onbekende bedevaarders Eric De Rous aan en vertellen hun levensverhaal.

“Ik hoor veel miserie, sommigen hebben hun naaste verloren aan corona of een andere ziekte. Maar er zitten ook mooie en vrolijke verhalen bij. Een mensenleven is niet alleen miserie. Op kerstdag liep ik twee jonge mensen uit het Gentse tegen het lijf. De tweede voornaam van de jonge vrouw was Maria. Het zijn dus niet alleen bejaarde bedevaarders die naar hier komen, ook jonge mensen zijn op zoek naar spiritualiteit in hun leven.”

Zelf heeft Eric De Rous ook iets met Maria: “Zowel mijn moeder als mijn schoonmoeder hebben die voornaam. Ik heb jarenlang in de Onze-Lieve-Vrouweparochie in de binnenstad gewoond.”

300 jaar

Corona is een rode draad tijdens ons gesprek. De pandemie zorgde ervoor dat de pastorale eenheid Sint-Trudo vorig jaar het 300 jarig bestaan van het populaire bedevaartsoord niet volop kon vieren. Er was enkel een boek en de inhuldiging van een beeld, een feest en concerten werden afgeblazen.

“Sinds 7 december 1720 wordt dit miraculeus Mariabeeld in de kerk van Ver-Assebroek vereerd. Pastor Pieter Verhaeghe heeft het beeld indertijd in een nis geplaatst. Het zou uit 1680 dateren en belandde na omzwervingen door Nederland en Vlaanderen in Assebroek. Het zou zich voordien ook een tijdje in de Engelendalehoeve bevonden hebben.”

“Volgens de overlevering nam een matroos het beeld mee op een schip van de Oost-Indische compagnie. Hij was de enige katholiek op een boot vol protestanten en werd verplicht om het beeld in zee te gooien. Als bij wonder zonk het albasten beeld niet, het werd weer aan boord gehesen en behoedde de bemanning voor onheil tijdens de zeereis. Het staat symbool voor ons leven. Iedereen gaat wel eens kopje onder, maar kan met de hulp van Maria en God opnieuw naar boven komen.”

Groepsuitstappen

“Traditioneel wordt onze kerk druk bezocht tijdens de Mariamaand mei. Voor de epidemie uitbrak, waren er vele groepsbezoeken: landelijke gildes en katholieke verenigingen kwamen van heinde en ver met de bus naar hier om Maria te vereren. Maar ook bejaarden uit woonzorgcentra uit de regio deden begeleide groepsuitstapjes naar onze kerk. Voor hen was er dan een gebedsdienst. Door corona zijn die groepsbezoeken tijdelijk verboden. Ze zijn vervangen door individuele bedevaarten. Ook veel wandelaars springen na een tocht door de Assebroekse Meersen even binnen in de kerk”, aldus Eric De Rous.

In ‘normale’ jaren trekt de kerk 2.500 à 3.000 bedevaarders, waarvan de helft in mei. Hoeveel meer het er nu in deze coronatijd zijn, kan de diaken moeilijk becijferen. Maar het verlies van de groepsbezoeken wordt ruimschoots gecompenseerd door de individuele bedevaarders.