Tijdelijke verhuis van 36 bewoners wzc OLV van Lourdes

Een visualisatie van hoe het nieuwe woonzorgcentrum er zal uitzien. (Beeld Woonzorggroep GVO)
Een visualisatie van hoe het nieuwe woonzorgcentrum er zal uitzien. (Beeld Woonzorggroep GVO)
Tom Van Houtte

De bouw van het gloednieuw woonzorgcentrum ‘Samen’ start begin mei 2021 op de huidige site in Wakken. In een eerste fase gaat een deel van de D-vleugel van het oude wzc OLV van Lourdes tegen de grond, waardoor er voor 36 bewoners een andere oplossing moet komen.

Die tijdelijke verhuizing is volgens Rita Barilla, hoofd van de overkoepelende Woonzorggroep GVO uit Kortrijk, een must. “We moeten ergens kunnen starten met de werken”, zegt Rita. “In een volgende fase zal er al een deel van het nieuwe gebouw staan. De bewoners die tijdelijk moesten verhuizen, kunnen daar dan hun intrek nemen.”

Nieuwe afdelingen

Het woonzorgcentrum nodigt de families persoonlijk uit om toelichting te geven over de opvangmogelijkheden. “Er zijn enkele opties mogelijk. De bewoners kunnen terecht op een andere afdeling binnen het eigen woonzorgcentrum, binnen de fusie bij de collega’s van Tielt of in een van onze andere voorzieningen”, zegt ceo Barilla nog.

De realisatie van de nieuwbouw past in de reorganisatie en heroriëntering van het volledige zorgaanbod van Samen vzw in Wakken en Tielt. Dat houdt ook in dat er nieuwe afdelingen komen op beide sites. Zo komt er in Wakken een centrum voor dagverzorging en palliatieve dagverzorging en ook een oriënterend kortverblijf.

Toename van jobs

Ook Tielt krijgt een gloednieuwe vestiging tegen eind 2024, op de locatie van het vroegere woonzorgcentrum Sint-Andries. Momenteel loopt er een studie om tot een doordacht masterplan te komen. Woonzorggroep GVO beklemtoont dat deze herstructurering niet tot een afbouw van wooneenheden of van personeel zal leiden. “Wel integendeel”, klinkt het. “Het totale aantal stijgt van 220 naar 260, verdeeld over 130 in Tielt en 130 in Wakken. De uitbreiding en de verruiming van het zorgaanbod betekenen sowieso een aanzienlijke toename van het aantal jobs.”

Recent maakte de gemeente Dentergem bekend dat ze de oude A-rusthuisvleugel ter hoogte van de Markegemstraat in Wakken zal kopen. De gemeente wil er de bibliotheek, de buitenschoolse kinderopvang en enkele klassen van de muziekschool in onder brengen. Lange tijd zag het ernaar uit dat de gemeente Dentergem de tuingrond van een paar eigenaars in de Hekkenstraat zou moeten onteigenen voor de uitbouw van deze site. Volgens Rita Barilla werd er echter een “mooie compromis” bereikt. Inmiddels zijn achteraan het woonzorgcentrum al de voorbereidende werken gestart.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.