Tijdelijke expo in Eperon d’Or laat 26 kunstenaars aan de slag gaan met borstels

Rechts zie je in het geel de brede meridiaan in borstels die Willy Cauwelier met een grote kwast ‘tekende’. Je herkent op de foto v.l.n.r. Lie Cauwelier, Gerrie Roels, Willy Cauwelier, schepen Kurt Himpe en conservator Hilde Colpaert. © Frank Meurisse
Redactie KW

Zaterdag 30 oktober start de tijdelijke tentoonstelling Borstelgevoel in Eperon d’Or in Izegem. Gastcurator Willy Cauwelier vond 25 collega-kunstenaars bereid om aan de slag te gaan met een cocosborstels. De verrassende creaties zijn een half jaar lang te zien verspreid over het borstel- en schoeiselmuseum.

De link tussen Willy Cauwelier en Eperon d’Or luistert naar de naam Lie Cauwelier. Dochter Lie is publieksmedewerker van het museum en toen de idee van een tijdelijke expo opdook was vader Willy bereid om de rol van gastcurator op zich te nemen.

Ook mama Gerrie Roels is bij het project betrokken. “Aanvankelijk was de idee om met bevriende kunstenaars te werken, maar uiteindelijk lanceerden we een open oproep op de kunstenaarswebsites Kunstenpunt.be en Kunstwerkt.be. Voorwaarde was dat de kunstenaars naar Eperon d’Or kwamen om hun cocosborstel af te halen en kennis te maken met het museum. Voor de rest waren ze vrij in hun in hun interpretatie.”

Afscheidnemend conservator Hilde Colpaert is aan haar laatste weken bezig voor ze met pensioen gaat. “We broedden al een tweetal jaar op deze expo. Maar corona gooide ook roet in het eten. Nu komt die tentoonstelling er toch en de kunstwerken zijn erg verrassend. We wilden bewust wegblijven van de geschiedenis van de borstel en we laten de borstels verheffen tot kunstwerken.”

Kleuren van Mondriaan

Ook Willy Cauwelier legt momenteel nog de laatste hand aan zijn kunstwerk. In de parketzaal van Eperon d’Or maakt hij met ruim 4.000 borstels van PDC Brush (Roeselare) een werk van 130 vierkante meter groot. De kunstenaars is behept door meridianen en heeft er nu ook eentje in Izegem getrokken. Het werk is ook geïnspireerd door Mondriaan. “De kunstmeridiaan is een denkbeeldige lijn die de verbondenheid tussen noord en zuid symboliseert.”

Heel wat kunstenaars brengen ook kunst met een boodschap. Op woensdag 3 november is er schilderworkshop geïnspireerd door de schilderijen van tv-legende Bob Ross. Inschrijven kan nog via de site.

Tijdens de herfstvakantie – maar niet op 1 en 2 november – kunnen gezinnen met kinderen een heus borstelgevoel-parcours afleggen. Met leuke doe-opdrachten en spelletjes. Ook hier is het parcours gratis bij een standaardbezoek aan het museum.

www.eperondor.be

De tijdelijke expo loopt van 30 oktober 2021 tot 24 april 2022. De kunstwerken staan verspreid over heel het museum. Voor de prijs van een toegangsticket van Eperon d’Or kun je dus de tentoonstelling bezichtigen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.