Eind juni sloot de superette van Bart Hinderijckx en Gina in de Dorpsstraat de deuren. Daardoor leek het erop dat inwoners van het polderdorpje tot wel zes kilometer zouden moeten omrijden voor om het even welke boodschap. In het voorjaar maakten Snaaskerkenaars Vicky Margory en Michaël Van Poucke echter bekend een nieuwe buurtwinkel te zullen openen halfweg 2020.

Vroege dagen

Om de periode tussen de sluiting van de oude winkel en opening van de nieuwe superette te overbruggen, plaatsten Vicky en Michaël nu al een broodautomaat in de hoofdstraat van Snaaskerke. "We misten zelf een vers broodje van de bakker. We hebben thuis wel een broodmachine om zelf brood te maken, maar dat smaakt toch niet hetzelfde", zegt Michaël.

"Al sinds augustus onderzochten we de mogelijkheid van een broodautomaat. Uiteindelijk kwamen we terecht bij bakker Defruyt uit Oostkamp, de automaat zelf staat op een stukje privéterrein van Linda Mestdagh aan de straatkant. In ruil voor de elektriciteitsaansluiting krijgt ze elke dag een vers brood."

Er is plaats voor 45 broden en we willen het aanbod wat afwisselen

Voor Michaël, nu nog aan de slag als zelfstandig schilder en decorateur, zijn het vroege dagen. "Elke dag rond 16.30 uur moet de bestelling binnen zijn. Vicky ontfermt zich daarover. De daaropvolgende ochtend om 6 uur wordt het brood geleverd en stop ik het in de automaat, die trouwens klimaatregeling bevat, speciaal voor brood. Er is plaats voor 45 broden. We willen het aanbod wel wat afwisselen met bijvoorbeeld suikerbrood in het weekend. Pistolets of tijgerbrood bewaren, is met de automaat niet mogelijk."

Markt

Je kan al een broodje op de kop tikken vanaf 1,45 euro of een zak sandwiches voor 2,30 euro. Vicky en Michaël hopen uiteindelijk tegen volgende zomer hun nieuwe buurtwinkel te kunnen openen.

Schepen van Lokale Economie Dries Depoorter en burgemeester Gauthier Defreyne (Open VLD) juichen het initiatief van Vicky en Michaël toe. "Het is geen taak van de stad om dergelijke initiatieven op te starten, dat moeten we aan de privé overlaten. Maar we willen wel meewerken om projecten als deze te faciliteren. Nu hebben de inwoners ten minste opnieuw een basisproduct ter beschikking. Anders moesten ze zelfs voor een brood naar de hoofdgemeente rijden en dat is niet voor iedereen evident."

"We hebben de mogelijkheid bekeken om in Snaaskerke een markt te organiseren, maar dat is moeilijk haalbaar door de dorpskernrenovatie die de komende maanden op het programma staat. Bovendien moet je ook marktkramers weten te strikken die maar voor een korte periode - de nieuwe buurtwinkel zit in de pijplijn - hier willen postvatten, zonder sluitende garantie op succes."

(TVA)

Eind juni sloot de superette van Bart Hinderijckx en Gina in de Dorpsstraat de deuren. Daardoor leek het erop dat inwoners van het polderdorpje tot wel zes kilometer zouden moeten omrijden voor om het even welke boodschap. In het voorjaar maakten Snaaskerkenaars Vicky Margory en Michaël Van Poucke echter bekend een nieuwe buurtwinkel te zullen openen halfweg 2020. Om de periode tussen de sluiting van de oude winkel en opening van de nieuwe superette te overbruggen, plaatsten Vicky en Michaël nu al een broodautomaat in de hoofdstraat van Snaaskerke. "We misten zelf een vers broodje van de bakker. We hebben thuis wel een broodmachine om zelf brood te maken, maar dat smaakt toch niet hetzelfde", zegt Michaël. "Al sinds augustus onderzochten we de mogelijkheid van een broodautomaat. Uiteindelijk kwamen we terecht bij bakker Defruyt uit Oostkamp, de automaat zelf staat op een stukje privéterrein van Linda Mestdagh aan de straatkant. In ruil voor de elektriciteitsaansluiting krijgt ze elke dag een vers brood."Voor Michaël, nu nog aan de slag als zelfstandig schilder en decorateur, zijn het vroege dagen. "Elke dag rond 16.30 uur moet de bestelling binnen zijn. Vicky ontfermt zich daarover. De daaropvolgende ochtend om 6 uur wordt het brood geleverd en stop ik het in de automaat, die trouwens klimaatregeling bevat, speciaal voor brood. Er is plaats voor 45 broden. We willen het aanbod wel wat afwisselen met bijvoorbeeld suikerbrood in het weekend. Pistolets of tijgerbrood bewaren, is met de automaat niet mogelijk." Je kan al een broodje op de kop tikken vanaf 1,45 euro of een zak sandwiches voor 2,30 euro. Vicky en Michaël hopen uiteindelijk tegen volgende zomer hun nieuwe buurtwinkel te kunnen openen. Schepen van Lokale Economie Dries Depoorter en burgemeester Gauthier Defreyne (Open VLD) juichen het initiatief van Vicky en Michaël toe. "Het is geen taak van de stad om dergelijke initiatieven op te starten, dat moeten we aan de privé overlaten. Maar we willen wel meewerken om projecten als deze te faciliteren. Nu hebben de inwoners ten minste opnieuw een basisproduct ter beschikking. Anders moesten ze zelfs voor een brood naar de hoofdgemeente rijden en dat is niet voor iedereen evident.""We hebben de mogelijkheid bekeken om in Snaaskerke een markt te organiseren, maar dat is moeilijk haalbaar door de dorpskernrenovatie die de komende maanden op het programma staat. Bovendien moet je ook marktkramers weten te strikken die maar voor een korte periode - de nieuwe buurtwinkel zit in de pijplijn - hier willen postvatten, zonder sluitende garantie op succes." (TVA)