Tijdelijk geen scheepvaartverkeer op IJzer Diksmuide door mazoutvervuiling

Schepen kunnen er voorlopig niet meer langs. © JH
Redactie KW

Op een deel van de IJzer in Diksmuide is er momenteel geen scheepvaartverkeer meer mogelijk door een milieuvervuiling. Dat werd vrijdagmiddag rond 14.00 uur ontdekt.

De vervuiling situeert zich ter hoogte van de jachthaven van Diksmuide. Tussen de Hoge Brug aan de N35 en de ijzeren brug aan de spoorwegovergang drijft een grote vlek mazout op het water. Die strekt zich stroomafwaarts nog uit voorbij de Hoge Brug. Zowel de havenmeester, de brandweer als de politie zijn ter plaatse en zoeken uit van waar de vervuiling komt.

“Het gaat om een grote vlek in het water waarvan het moeilijk te achterhalen is hoeveel mazout er nu in het water ligt aangezien zo’n vlek enorm uitstrekt”, zegt kapitein Gino Crombez van brandweerpost Diksmuide. “Samen met de politie zijn we op zoek naar de vervuiler zodat de eventuele toevloed van mazout gestopt kan worden. We varen ook rond met een bootje van ‘t buitenbeetje om dat te achterhalen. De vlek werd ter plaatse al afgedamd. We hebben detergenten in het water geplaatst om alles op te ruimen.”

Geen scheepvaartverkeer

Vanwege de dammen in het water is er plaatselijk geen scheepvaartverkeer meer mogelijk. Concreet betekent dit dat het scheepvaartverkeer stroomafwaarts komende van Frankrijk of de Fintele in Lo-Reninge richting Diksmuide niet meer mogelijk is. De schepen kunnen de jachthaven niet meer bereiken.

Omgekeerd kan er ook stroomopwaarts niet meer gevaren worden vanuit Diksmuide. Stroomafwaarts richting Nieuwpoort varen is wel nog mogelijk. De hinder zal wellicht nog tot morgen duren tot de oorzaak gevonden is en alle mazout opgeruimd werd.

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier