Tijd dringt voor realisatie standbeeld Jempi Monseré in Roeselare

Claire Monseré: "Dit duurt nu toch wel heel lang voor er nieuws is." © Stefaan Beel
Peter Soete

In 2020 is het precies 50 jaar geleden dat Jean-Pierre Monseré wereldkampioen werd in het Engelse Leicester. Al van in 2012 gaan er stemmen op om voor hem een standbeeld te zetten op Roeselaars grondgebied maar tot nu is dat er nog niet van gekomen. Ondanks een crowdfunding van de Krottegemse Ransels.

De vraag is of er eigenlijk wel een standbeeld voor Jean-Pierre Monseré zal komen, want de communicatie tussen de betrokken partijen blijft nogal vaag. Dat zegt althans Marie-Claire Monseré, zus van de overleden wereldkampioen Jempi.

“In 2012 hoorden wij van Frank Wauters en konden we overal lezen dat er tegen Krottegem kermis in 2013 een standbeeld van Jean-Pierre op Krottegem zou staan. We zijn zeven jaar verder en er is in de verste verte nog geen sprake van een standbeeld. Frank Wauters heeft certificaten van 25 euro uitgegeven en ik ken heel wat mensen die er gekocht hebben. Ik heb er zelf zes gekocht, mijn vriendin Rita vier en mijn zus Anita en Annie, de weduwe van Jean-Pierre hebben er ook heel wat gekocht. En de Krottegemse Ransels zullen er toch ook wel verkocht hebben, zeker?”

Antwoord schuldig

“We zijn uiteraard heel tevreden dat de Krottegemse Ransels dit initiatief hebben genomen maar het blijft toch heel lang stil rond dit project. En als we Frank Wauters contacteren en hem eenvoudigweg vragen hoeveel certificaten er verkocht zijn en aan wie, dan blijft hij het antwoord schuldig. Bel me op het einde van de maand eens terug, ik zal het tegen dan eens uitzoeken, is zijn antwoord. Maar als men naar een bank belt met de vraag hoeveel geld er op een rekening staat, krijgt men toch binnen de minuut een antwoord!”

“Beeldhouwer Isidoor Goddeeris zal of zou het beeld maken maar hij vertelde ons vroeger al dat het heel moeilijk is om een beeld van iemand te maken die hij niet persoonlijk heeft gezien. Tony, een neefje van Jean-Pierre, heeft al geposeerd voor Isidoor omdat hij goed op Jean-Pierre van die leeftijd lijkt. Maar we weten niet of Isidoor al opdracht heeft gekregen om aan dat standbeeld te beginnen of niet.”

“Frank Wauters vertelde mij dat hij contact zou opnemen met het stadsbestuur en met schepen José Debels want dat de stad zou moeten helpen. Ik weet niet of hij dat al gedaan heeft maar ik vermoed dat schepen Debels ook eerst concrete informatie van Frank zal moeten krijgen. Een ding weet ik wel: er is niet veel tijd meer als men Jean-Pierre wil herdenken als wereldkampioen met een standbeeld. Hij werd op 16 augustus 1970 wereldkampioen en als men op tien maanden tijd de financiering moet rond krijgen, een standbeeld moet laten maken én een plaats zoeken, dan zal men toch niet lang meer mogen treuzelen”, klinkt het. “En ja, ik kan me daar inderdaad nerveus in maken. Maar ik zal blijven op dezelfde nagel kloppen. Zo lang ik leef, zal men miserie hebben met mij.”

Onvoldoende

“Ik weet niet uit het hoofd hoeveel geld er is opgehaald met de verkoop van de certificaten”, klinkt het bij Frank Wauters. “Ik zou het eens moeten opzoeken maar ik weet wel dat het totaal onvoldoende is om een standbeeld van 50.000 euro te financieren. Hoeveel certificaten er dan verkocht zijn? Pff, ik zou het moeten opzoeken maar ik schat tussen de 40 en 50 certificaten. Maar ik weet het niet zeker.”

“Bij dit project hebben we ook veel praktische problemen gekend. Zo is het ontwerp van een zeefdruk die we eveneens gingen verkopen zoek geraakt en wachten we op de lancering van Jempi-replica’s die ook geld in het laatje moeten brengen. We zullen eens aan de mouw van het stadsbestuur trekken. Misschien kunnen zij zorgen voor de financiering van de sokkel en de funderingen. Maar er komt zeker een standbeeld voor Jean-Pierre Monseré, daar kan iedereen van op aan.”

“Het duurt inderdaad langer dan voorzien maar ik vraag dat de familie geduldig blijft en zich niet negatief opstelt. Natuurlijk zouden wij liefst hebben dat dit standbeeld op Krottegem komt. Jean-Pierre liep hier school, heeft hier gevoetbald. En indien de Krottegemse Ransels voor de grootste financiële inbreng zouden zorgen dan zou ik het normaal vinden dat zij ook mogen kiezen waar dat standbeeld komt. De familie zegt misschien wel dat Jean-Pierre niet van Krottegem is maar wel van De Knok maar waar begint en eindigt Krottegem?”

“Er zijn zeker geen bruggen opgeblazen tussen de Krottegemse Ransels en de familie Monseré. Maar ik vraag gewoon dat ze zich positief opstelt en vertrouwen heeft in ons.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier