Tiende editie van de rommelmarkt op de wijk Sint-Paulus in Tielt

Jacky Vervaeke en Marie-Louise Bernardi verzamelen intussen spullen om op de rommelmarkt van Sint-Paulus te verkopen. De thermometer en kapstok kan je er op zondag 6 mei vinden. © Foto LDW
Redactie KW

De straten van de wijk Sint-Paulus in Tielt lopen op zondag 6 mei weer vol voor de jaarlijkse rommelmarkt. Marie-Louise Bernardi en Jacky Vervaeke zijn al meer dan tien jaar twee van de drijvende krachten achter de organisatie. ‘Rommelen’ is hen dan ook niet vreemd.

Elf jaar geleden woonden Marie-Louise Bernardi (69) en Jacky Vervaeke (68) allebei nog op Paulus, zoals ze het zelf noemen. “Er viel toen eigenlijk niets te beleven op de wijk”, vertelt Marie-Louise. “Wij wilden daar verandering in brengen.”

“We hebben toen gekozen voor een rommelmarkt”, vult Jacky aan. “Dat was iets wat eerder al door een andere vereniging in het leven was geroepen, maar toen binnen werd georganiseerd. Na al die jaren leek het ons wel fijn om buiten een rommelmarkt op poten te zetten. Elf jaar geleden organiseerden we de rommelmarkt voor de eerste keer. Een jaartje ging de organisatie omwille van gezondheidsredenen niet door, maar dit jaar zijn we dus al aan de tiende editie toe.”

Kaders

Het ‘rommelen’ is vooral Marie-Louise niet vreemd. “Ik sta zelf ook regelmatig op de rommelmarkt”, legt ze uit. “Ik beperk me wel tot de omgeving rond Tielt, echt ver rijden doe ik niet. Op zo’n markt verkoop ik allerlei spullen zoals vazen, tassen, kaders en servies. Mensen komen vaak dingen brengen om door te verkopen, maar inkopen en dan verkopen doe ik niet.”

Naar rommelmarkten gaan betekent natuurlijk onvermijdelijk ook af en toe met iets thuiskomen. “Ja dat gebeurt af en toe”, lacht Marie-Louise. “Mooie kaders of champagneglazen kan ik moeilijk laten staan.”

Ook veel jonge mensen

Marie-Louise merkt dat rommelmarkten weer helemaal ‘in’ zijn, zowel bij jong als oud. “Onze eigen rommelmarkt op Paulus moest natuurlijk wel groeien. De eerste keer hadden we een tiental standen, vorig jaar stond het plein vol, net als de Fonteinestraat en een deeltje van de Hondstraat. Niet alleen mensen uit de wijk, maar ook van verder weg komen met hun spullen naar hier. Er komen ook veel jonge mensen naar de rommelmarkt. Nieuwe dingen worden dan ook steeds duurder en jonge mensen zijn echt geïnteresseerd in tweedehandsspullen en gaan van nature meer recycleren.”

Vrijwilligers

“Dit jaar hebben we onze jubileumeditie van de rommelmarkt”, geeft Jacky nog mee. “Daarom wilden we iets speciaals doen. In de namiddag is er muzikale omlijsting door de Tieltse Blaaskapelle. Hun optreden past ook perfect in de Week van de Amateurkunsten.”

Van de oorspronkelijke organisatoren woont bijna niemand nog op Paulus, maar ze blijven wel jaarlijks de rommelmarkt opzetten. “We hebben onze vaste groep met Willy Dhont, José Vereecke en Marie-Jeanne Vermeersch. Daarnaast is er nog een groep vrijwilligers, bijvoorbeeld om achter de bar te helpen. Niemand zal in elk geval honger of dorst moeten hebben“, sluit Jacky af. (LDW)

De rommelmarkt op Sint-Paulus vindt plaats op zondag 6 mei van 7.30 tot 17.30 uur. Info: 0474 36 83 14 of mary.louiske1@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier