Tiende editie van de Commeere Comedy Cup in Brugge

We zien v.l.n.r.: Piet en Ruben De Ville en David Galle. © Davy Coghe
Redactie KW

Acht kandidaten. Een podium. Licht en geluid. Dat zijn de ingrediënten van de Commeere Comedy Cup die op zaterdag 23 maart vanaf 20 uur zijn beslag krijgt. De tiende editie wordt gepresenteerd door David Galle, nog een bekende naam uit het comedycircuit. Tijdens de beraadslaging van de jury onder leiding van Ygor, de stand-upcomedian uit Poperinge, krijgt Steven Mahieu, een topper uit het genre, de microfoon aangereikt.

Zaterdag 13 maart 2010. Op die avond vond de eerste editie van de Commeere Comedy Cup plaats in brouwerij De Halve Maan. Voor de gratis Brugse stadskrant De Commeere had Ruben De Ville stand-upcomedian David Galle geïnterviewd. Hij had in januari 2009 de Comedy Casino Cup van Canvas op zijn naam had geschreven. De ingeweken Bruggeling vond een comedywedstrijd een leemte in het rijke cultuuraanbod van Die Scone. De Ville spitste zijn oren en kaartte dit idee aan bij zijn tweelingbroer Piet. Die trokken er mee naar Guido De Ville en Guy Poelvoorde. Zij zetten het licht op groen.

Ruben en Piet De Ville zijn al tien jaar de drijvende krachten achter de Commeere Comedy Cup, de talentenjacht voor stand-upcomedians, die al snel naar de Rodenbachzaal van de Stadshallen verkaste. “Het initiatief van Ruben en Piet is uniek in Vlaanderen”, zegt David Galle, die dit jaar de master of ceremony of presentator is. “Je hebt Humo’s Comedy Cup en de Humorklas van Radio 2, maar dat zijn geen wedstrijden die je aan een bepaalde stad kunt linken. Enkel Comedy Mania, dat plaatsvindt in de Muziekodroom in Hasselt, is een soortgelijk initiatief.”

De eerste editie van de Commeere Comedy Cup werd gewonnen door Ygor uit Poperinge, die er deels zijn carrière mee kon herlanceren. “De voorbije negen jaar hebben we nooit moeite moeten doen om aan kandidaten te geraken”, schetst Ruben De Ville. “We zitten steeds rond de 20 inschrijvingen. Daar pikken we acht kandidaten uit die negen minuten krijgen om het op ons podium waar te maken. We genieten zelfs internationale uitstraling, want we hebben al kandidaten uit Nederland mogen begroeten.”

Triomfen en tranen

Voor enkele stand-upcomedians die vandaag de zalen vullen, betekende de Commeere Comedy Cup zeen opstapje. Tijdens de maideneditie streek Guga Baul het brons op. Ook voor winnaars als Jens Dendoncker, die tijdens zijn set een epileptische aanval kreeg, en Amelie Albrecht, die vorig jaar ook Humo’s Comedy Cup won, was de comedywedstrijd een springplank. “Het verheugt ons dat we op bijna elke editie vrouwelijke stand-uppers mochten verwelkomen. De meesten wisten verbaal hun mannetje te staan”, stelt Ruben De Ville. “Naast de triomfen was er ook het verdriet”, herinnert Piet De Ville zich. Zo was Kris Van Spitael er het hart van in dat het publiek hem waardeerde, maar de jury minder. Naast een juryprijs van 200 euro loven we ook een prijs van het publiek uit, die bestaat uit de gestalte van de primus in bakken Brugse Zot.”

De komende editie van de Commeere Comedy Cup wordt wellicht de laatste in haar huidige vorm. “We sluiten niet uit dat we in de toekomst met iets anders voor de dag komen. Er moeten ook nog andere leuke locaties in Brugge zijn waar je iets kan organiseren”, geeft Piet De Ville mee. “Mocht jullie nieuwe concept een soort missverkiezing zijn, stel ik me graag kandidaat. Om te presenteren”, grapt Galle. (SVV)


Tickets voor de tiende editie van de Commeere Comedy Cup op zaterdag 23 maart in de Rodenbachzaal van de Stadshallen kosten 11 euro en zijn verkrijgbaar in In & Uit L’Estaminet (Park 5) en ‘t Hof van Beroep (Langestraat 125) of online via
www.ticketsbrugge.be. Je kan je toegangskaart ook reserveren op het nummer 0497 37 44 95 of via het mailadres decommeere@hotmail.com. Ook aan de ingang kun je nog tickets aanschaffen. Een portie Brugge Kaas en een boek van Uitgeverij Zorro zijn in de prijs begrepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier