Tien West-Vlaamse gedetineerden vervroegd vrijgelaten tijdens tweede coronagolf

Redactie KW

Om de druk op de overvolle gevangenissen te verlichten tijdens de coronacrisis zijn in de tweede golf 135 gedetineerden in België vervroegd vrijgelaten. In de West-Vlaamse gevangenissen betrof het tien gedetineerden.

Tijdens de eerste golf waren 221 gedetineerden vervroegd vrijgelaten. Tien van hen hebben intussen opnieuw misdrijven gepleegd. Tijdens de tweede golf zijn er in totaal nog eens 135 gedetineerden vrijgelaten. Onder hen ook 6 mensen in de gevangenis van Brugge, 3 in het Penitentiair Centrum in Ruiselede en 1 in Ieper.

“Het gaat om gedetineerden die nog maar zes maanden verwijderd waren van het einde van hun celstraf”, aldus woordvoerster Kathleen Van De Vijver. “Ook niet alle veroordeelden komen in aanmerking voor vervoegde vrijlating wegens corona. Mensen die tot straffen van meer dan tien jaar zijn veroordeeld en mensen die zijn veroordeeld voor terroristische misdrijven of zedenfeiten worden niet vroeger vrijgelaten.”

Het Gevangeniswezen communiceerde eerst dat er in de tweede golf geen strafonderbrekingen werden toegekend, maar komt daar nu op terug. “In de tweede golf kregen 141 gedetineerden in Vlaamse gevangenissen een strafonderbreking, in Waalse gevangenissen zijn dat er 177”, aldus Van De Vijver. Een strafonderbreking betekent dat de gedetineerden hun straf verder moeten uitzitten als de crisis gaan liggen is. Tijdens de eerste golf kregen 508 gedetineerden ook al een strafonderbreking. (Belga/LK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.