Tien tips om te zomeren in Roeselare

De zomer van 2020 wordt bijzonder, maar dat hoeft niet per se negatief te zijn. Tal van partners slaan alvast de handen in elkaar voor © Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Overal in het Belgenland tonen organisaties en steden zich creatief om van de zomer toch een mooie periode te maken. Dat is in de Rodenbachstad niet anders. Wij zetten tien tips op een rijtje om de zomer van 2020 toch nog onvergetelijk te maken.

1. De Spil in zomermodus

Normaal is de zomer een erg rustige maand bij cultuurcentrum De Spil. De programmatie ligt stil en de voorbereidingen lopen volop voor het nieuwe seizoen. Dit jaar is dat anders. Ze schakelen kort en hebben een programmatie uitgewerkt voor de zomer. Van dinsdag tot en met zondag zijn er voorstellingen, telkens voor beperkt publiek en veilig. Gaande van comedy tot klassiek, theater of muziek. Dit op de koer van Vedastus en in de centrale hal, ook doorheen de stad zijn ze van alles van plan. Alle info op www.despil.be.

2. De partybox

Met oog op de Vlaamse en de nationale feestdag zijn er geen evenementen, maar wil men de mensen toch de kans geven om te vieren. Zo hebben ze 200 partyboxen vol lokale producten. Deelnemen kan door te surfen naar www.oltegoarevanrsl.be. Wie vervolgens ook nog leuke foto’s of filmpjes maakt, kan ook nog eens een optreden van Mama’s Jasje of The Starlings winnen.

3. Streetart

Maak een wandeling door Roeselare en ontdek de streetart. De stad bundelde al die creativiteit in een overzichtelijk stadsplan, inclusief fotozoektocht voor kinderen. Je plan afhalen kan in Koers of op de website. Daarnaast heb je ook een bierwandeling, speciaal voor de bierliefhebbers.

4. Camping Oltegoare

Wil je niet te ver weg gaan en toch het vakantiegevoel hebben? Dan organiseren ze in Roeselare een staycation aan MSKA in de Groenestraat, waar je van 20 juli tot en met 23 augustus kunt kamperen.

5. Fietstaxi

Tijdens de maanden juli en augustus rijdt er in de Rodenbachstad een fietstaxi rond die je langs de toeristische hoogtepunten van de stad brengt. De begeleider van dienst zal ook de nodige informatie bezorgen. De ‘Tour de Roulers’ voor twee personen duurt ongeveer een halfuurtje. Er wordt gestart aan Koers en De Munt.

6. Bootje varen

Je kan Roeselare niet alleen met de taxi, maar ook per boot ontdekken. Er komt aan de Grote Bassin een tijdelijk kunstmatig ponton waar je in het bootje kunt stappen om het Geitepark op een alternatieve manier te ontdekken. In het bestuursakkoord staat dit als een toekomstig initiatief, deze zomer alvast een voorproefje.

7. Expo #VANRSL

Van 4 juli tot en met 13 september ontdek je de historische wortels van Roeselare. Van het verhaal van de busbouwer Jonckheere tot de beginjaren van het kasteel in Rumbeke tot de buggy Vanclee, je ontdekt er alles over. Afspraak in kunst- en erfgoedhuis Ter Posterie.

8. Speelcontainers en zomerspeelplaats

Deze zomer komen de speelcontainers opnieuw naar de wijken verspreid over de stad. Er zullen vier speelcontainers rondreizen in Roeselare en deelgemeenten, goed voor telkens drie weken speelplezier. Begin juli komt de zomerspeelplaats opnieuw op het Stationsplein. Gratis fun en plezier, een ontmoetingsplaats voor jong en oud. De speelplaats blijft er liggen tot 20 september.

9. West-Vlaanderens Mooiste

Geen gewone editie van de fietsvierdaagse West-Vlaanderens Mooiste. Grote evenementen blijven verboden, dus werd naar een alternatief gekeken waarbij je toch al fietsend de provincie kunt ontdekken. Vanaf maandag 27 juli heb je elke week de keuze uit nieuwe fietsroutes binnen West-Vlaanderen, telkens een andere regio. Er komen ook tochten op maat van mountainbikers en op maat van gezinnen.

10. Kunst. en. route

Een parcours van kunst kleurt het zomerse Roeselare. Zo’n 25 artiesten uit eigen streek stellen hun werk tentoon in het centrum van de stad. Vanaf 5 juli is dat aan de ramen en vanaf 1 augustus ontdek je ook installaties en beelden op pleinen en straten.

Het is slechts een deel van het volledige aanbod, waaraan er de komende weken nog nieuwe activiteiten worden toegevoegd, afhankelijk van wat er mogelijk is. Je vindt het volledig zomerprogramma overzichtelijk op www.oltegoarevanrsl.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier