Tien jaar composthoek op De Appel in Staden

Compostmeesters Freddy Vanthourenthout, Dirk Vandersteene en André Crabbe werden door het gemeentebestuur in de bloemen gezet voor hun jarenlange inzet op het composthoekje op wijk De Appel. (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

De composthoek op de wijk De Appel is dit jaar welgeteld 10 jaar jong. De gemeente nam de gelegenheid te baat om compostmeesters Freddy Vanthourenhout, Dirk Vandersteene en André Crabbe in de bloemen te zetten.

“In en rond de wijk De Appel werd vroeger regelmatig tuin- en keukenafval gedumpt”, weet milieuschepen Chris Verhaeghe (Open VLD). “Het composthoekje ontstond 10 jaar geleden om dat sluikstorten tegen te gaan. Het was het wijkcomité dat met het idee voor een composthoekje kwam aandraven. De gemeente stelde een stuk grond ter beschikking waarop het hoekje geïnstalleerd werd.”

Drie compostmeesters

Freddy Vanthourenthout (65) en Dirk Vandersteene (60) waren meteen bereid er hun schouders onder te zetten. Ondertussen versterkte André Crabbe (68) het team. “De drie compostmeesters runnen hun composthoekje nog steeds met evenveel enthousiasme als bij de start”, vertelt schepen Verhaeghe. “De Appel was overigens de eerste wijk in West-Vlaanderen die op eigen initiatief een composthoekje inrichtte.”

“Dankzij steun van de gemeente kreeg iedere wijkbewoner een compostbakje om thuis afval te verzamelen. André kreeg ook materiaal voor het bouwen van een eigen compostmolen.”

“Daarmee filteren we de mooie compost uit afval dat nog verder moet verteren”, legt André uit. “Het is echt teamwerk. Iemand schept het reservoir vol, een ander draait terwijl nog een ander de compost wegvoert.”

Op vrijwillige basis

“Onze composthoek is trouwens de enige in West-Vlaanderen die op vrijwillige basis draait”, vult Freddy Vanthourenthout aan. “Elke maand zijn er meer dan 200 bezoeken aan het composthoekje”, vertelt Chris Verhaeghe. “Er is overigens heel wat belangstelling van andere gemeenten en organisaties die dromen van een soortgelijk initiatief. Freddy, Dirk en André ontvangen ze telkens met open armen en geven deskundige uitleg.”

“Ook wie niet op de wijk woont of liever thuis composteert, is bij de compostmeesters van De Appel overigens meer dan welkom. Je krijgt er gratis advies en een demonstratie. Ook wie zijn steentje wil bijdragen in het composthoekje van De Appel is zeker welkom.”

Het composthoekje in de Bessenweg is voor het publiek telkens open op zaterdagvoormiddag van 10 tot 11.30 uur.

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier