Tien Izegemse scholen starten met fietsbeloningssysteem Buck-e

De fietsen van broer en zus Jérôme en Amélie Holvoet worden geregistreerd bij binnenkomst van de school. © Frank Meurisse
Redactie KW

Om meer kinderen op de fiets te krijgen is sinds begin deze week het nieuwe fietsbeloningssysteem Buck-e van kracht. Kinderen die met de fiets in de plaats van met de wagen naar school komen, kunnen op die manier punten sparen die ze op de jaarlijkse kermis kunnen uitgeven. Het systeem is in tien Izegemse basisscholen gelanceerd en 1.200 kinderen nemen al deel.

Buck-e is ontworpen door het Antwerpse technologiebedrijf Flow Pilots. Izegem is de vijfde gemeente in Vlaanderen die ermee aan de slag gaat. “Het gaat om een systeem dat kinderen aanmoedigt om met de fiets naar school te komen”, licht mobiliteitsschepen Caroline Maertens (N-VA) toe. “Ze verdienen digitale munten die ze kunnen uitgeven op de jaarlijkse kermis in september. Ouders die hun kinderen op de website registreren ontvangen een chip die ze aan de fietsspaken of aan de boekentas kunnen bevestigen. Een draadloos systeem scant de chip. Per dag kunnen ze zo één punt ter waarde van tien eurocent verdienen. Misbruik van het systeem kan niet: hoeveel keer het kind het controlepunt ook passeert, per dag kan het maar één punt verdienen. Fietsen ze een heel schooljaar, dan kunnen ze makkelijk tot vijftien euro zakgeld voor de kermis bijeenfietsen.”


Regeling met foorkramers

Andere gemeenten laten toe dat de digitale munten bij lokale handelaars geruild worden, maar Izegem kiest bewust voor de kermis. “De kinderen moeten er zelf ook iets aan hebben én gemotiveerd zijn om ze te sparen”, zegt de schepen. “Dit lijkt ons de ideale oplossing. We hebben een regeling met de foorkramers getroffen; De ene zal een extra ritje beloven, de andere geeft wat oliebollen meer, enzovoort. Op die manier zorgen we voor een veiligere en gezondere schoolomgeving door de auto terug te dringen én geeft de stad het verenigingsleven een boost.”

“We willen het systeem op termijn verfijnen en ook in het bedrijfsleven of bij hogeschool- of universiteitsstudenten introduceren.”

Scholen in de vier andere gemeenten waar Buck-e actief is zagen het aantal wandelende en fietsende leerlingen met gemiddeld de helft stijgen. “In totaal overtuigden we al 3.000 kinderen om met de fiets naar school te gaan”, zegt ceo Dewi Van De Vyver van Flow Pilots. “We willen het systeem op termijn verfijnen en ook in het bedrijfsleven of bij hogeschool- of universiteitsstudenten introduceren.”


Reader in fietstunnels

De stad lanceerde het systeem deze week in de tien Izegemse basisscholen en zal op termijn alles evalueren. “We spelen wel met het idee om bijvoorbeeld een reader in de fietstunnels te hangen zodat we de kinderen kunnen stimuleren om die veilige doorgang in de plaats van de te drukke Rijksweg te nemen”, zegt schepen Maertens. “We investeerden 90.000 euro in de hardware en per jaar voorzien we nog eens 10.000 euro om de beloningen te kunnen uitbetalen.”


Een chip tussen de spaken volstaat voor registratie.
Een chip tussen de spaken volstaat voor registratie.© Frank Meurisse

Scholieren Jerôme (8) en Amélie Holvoet (9) van de Heilige-Familieschool op de Bosmolens zijn alvast enthousiast. “Het is de derde dag dat we er gebruik van maken”, zeggen ze. “Buck-e stimuleert ons om meer met de fiets naar school te komen. Het is leuk om punten voor de kermis te kunnen sparen. Zo kan je ook naar iets uitkijken.” (vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier