Tien auteurs schrijven over Honderd Historische Roeselarenaars

Van links naar rechts hebben we staand Koen Kerkaert, Eddy Brouckaert, Thomas Dubois, Johan Vergote, Stefaan Beel en Bart Crabbe. Zittend en gehurkt zien we van links naar rechts Marieke Debusschere, Justine Pillaert, Elise Vanhecke, Ignace Vanhoorne, Charlotte Degezelle en Vincent Vanhoorne. (foto JCR) © (foto JCR)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Honderd figuren portretteren die ondertussen overleden zijn, maar zich tijdens hun leven in de Rodenbachstad onsterfelijk gemaakt hebben. Dat was het concept van het boek Honderd Historische Roeselarenaars, het slot van een trilogie waarbij in totaal 300 stadsgenoten aan bod kwamen.

Met de eindejaarsdagen in het vooruitzicht ligt het boek Honderd Historische Roeselarenaars vanaf volgende woensdag in de winkels. “In het eerste deel – Honderd Heerlijke Roeselarenaars – kwamen 100 figuren aan bod die Roeselare buiten de stadsgrenzen gestalte geven”, vertellen uitgever Johan Vergote en Eddy Brouckaert van de Gilde der Erepoorters.

“Bij deel twee – Honderd Herkenbare Roeselarenaars – lag de focus op mensen die de couleur locale van de stad uitmaken. In ons derde en laatste deel brengen we persoonlijke portretten van Honderd Historische Roeselarenaars, mensen om nooit te vergeten. Net zoals bij de eerste twee delen kozen we voor een bijzonder brede waaier aan figuren uit de meest diverse sectoren. Uiteraard komen bekende mensen zoals bijvoorbeeld Albrecht Rodenbach of Jempi Monseré aan bod, maar er zijn ook verhalen over pakweg de communistische verzetsheldin Irma Speybrouck of volksfiguur Roger Slosse.”

Tien auteurs schrijven over Honderd Historische Roeselarenaars

“De Honderd Historische Roeselarenaars worden geportretteerd aan de hand van gesprekken met mensen die hen goed hebben gekend of veel over hen weten. Door die aanpak is dit boek geen Wikipedia-op-papier geworden, maar een bundeling van persoonlijke verhalen die niet alleen aandacht hebben voor de verdiensten van de historische figuur, maar hem of haar ook belichten als familiemens of als goede vriend of vriendin. De mensen die voor dit boek werden geïnterviewd, brengen allemaal een eerbetoon aan hun Historische Roeselarenaar. In die zin is deze uitgave ook een emotioneel boek geworden.”

Topteam #vanrsl

Een team van tien journalisten gaf dit boek vorm: Eddy Brouckaert, Bart Crabbe, Charlotte Degezelle, Marieke Debusschere, Thomas Dubois, Koen Kerkaert, Justine Pillaert, Elise Vanhecke, Ignace Vanhoorne en Vincent Vanhoorne. Fotograaf Stefaan Beel tekende, net als in de andere twee delen, voor de zwart-wit fotografie.

Voor de auteurs waren het vaak ook bewogen interviews. “Het is mij tijdens het schrijven opgevallen wat voor noeste werkers die Roeselarenaars allemaal zijn en hoe nauw ze met elkaar verbonden zijn. Er zijn in het boek heel wat linken tussen de figuren. Mijn mooiste gesprek was met de dochter van Jan Cools. Hoe die kon vertellen over haar vader! Dat was echt een fantastische mens die heel zijn leven skeletten heeft opgezet”, horen we van Marieke Debusschere. “Ik had het dan weer ongelooflijk moeilijk toen ik met Bertrand Dejonckheere praatte over zijn onlangs overleden echtgenote Monique Vantomme die de allereerste Batjesprinses was. Op een bepaald moment waren we allebei aan het huilen.”

“Bepaalde contextpersonen waren duidelijk geëmotioneerd en bedankten me achteraf voor de kans om nog eens over hun opa, vader of echtgenoot te mogen praten. ‘Oprechte fierheid’ was een terugkerend gevoel voor de meesten van hen”, stelt Koen Kerkaert. “Het feit dat Roger Hostekint de zoon was van een dienstmeid en een Nieuw-Zeelandse soldaat die nooit heeft geweten dat hij vader werd, omdat hij hoogstwaarschijnlijk gesneuveld is, vond ik treffend. ‘Oud worden is niks, maar op het einde heb je geen vrienden meer over’, een uitspraak van Emiel Carbon, oudste Roeselarenaar ooit, is wel een quote die je doet nadenken…”

Praktisch

Met de verkoop van het boek steunt de Gilde der Erepoorters twee sociale doelen: de vzw Onze Kinderen waarvan Jozef Camerlynck de stichter was, en een project van het Mannahuis waarvan deken Godfried Oost de stichter was. Beide figuren zijn trouwens in het boek opgenomen.

Het boek is vanaf woensdag 4 december verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel, De Zondvloed, Deleye en AD Delhaize voor 26,95 euro. De eerste twee delen, de Honderd Heerlijke en Honderd Herkenbare Roeselarenaars, zijn ook nog verkrijgbaar. Het eerste deel Honderd Heerlijke Roeselarenaars kost slechts 15 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier