Tiemen Verstappen (15) mengt zich in debat in ‘De Zevende Dag’

Tiemen wordt, sinds zijn passage in de zevende dag, op handen gedragen door zijn klasgenoten. © JRO
Mia Vanacker

De trouwe kijker van De Zevende Dag werd vorige zondag getrakteerd op een politiek debat tussen Bart De Wever en Hilde Crevits. Een van die trouwe kijkers is de 15-jarige Tiemen Verstappen uit Nieuwpoort. Meer zelfs, voor dit debat werd de jongeman uitgenodigd om live zijn vraag te stellen in het tv-programma. “Een unieke ervaring. Mijn klasgenoten hebben mij maandag gefeliciteerd”, glundert Tiemen nog na.

Een politiek beestje, dat is het minste wat je kan zeggen van deze 15-jarige jongeman, nadat we hem even polsten naar zijn tv-ervaring tijdens De Zevende Dag. Tiemen Verstappen woont in Nieuwpoort en loopt school in De Studio in Oostende. Een school die zich enigszins anders profileert dan de gemiddelde middelbare school.

“Ik volg er het derde jaar humane wetenschappen”, vertelt Tiemen. “Tijdens een opendeurdag was ik onmiddellijk overtuigd van de visie op onderwijs en samenleving, die de school erop nahoudt. Hier is kennis belangrijk, maar alleen met kennis kom je er niet in het leven. Vaardigheden zoals weerbaarheid, organisatie, visie, planning zijn minstens even belangrijk. Onderwijs is niet alleen excelleren.”

Ik vond het tijd ook mijn stem eens te laten horen in het onderwijsdebat

Precies hierover ging zijn vraag aan de politici. “Ik hoorde dat men op Eén het onderwijsdebat zou voeren. Dat debat wordt eigenlijk al langer gevoerd, maar nog maar zelden kwam er een leerling aan bod. Ik vond het tijd om mijn stem te laten horen. Dat gebeurde tijdens de De Zevende Dag”, vertelt Tiemen, die lid is van de Jong-Socialisten en vastbesloten is later in de politiek te gaan. “Ik heb geen boon, maar een komkommer voor politiek. Elke zondag kijk ik naar De Zevende Dag, en meestal ook naar Terzake. Tijdens De Zevende Dag vroeg ik hoe de ministers tegenover het begrip excelleren staan en hoe zij de school waar ieder kind kan excelleren zien.”

Bijna verkiezingen

Echt tevreden met de antwoorden was Tiemen niet. “Bart De Wever draaide er nogal om heen en zijn antwoord vond ik zwak. Maar ja, het zijn verkiezingen en hij wil zich wellicht niet verbranden. Hilde Crevits vond ik wel duidelijker, maar nu ook weer niet wauw. Ik heb na het debat nog even met de andere vragenstellers gepraat en zij hadden zowat hetzelfde gevoel.”

Hoe staat Tiemen nu eigenlijk zelf tegenover excelleren? “De keuze van mijn school ligt volledig in de lijn van mijn visie op onderwijs. Ik vergelijk de onderwijskwestie met het oude strijkijzer van grootmoe, dat ook nog werkt, maar het duurt veel langer voor de strijk erdoor is. Bovendien zijn moderne stoffen niet gemaakt voor dat oude strijkijzer. Waarmee ik bedoel dat de maatschappij geëvolueerd is en dat het onderwijs ook op vaardigheden van de 21ste eeuw moet afgestemd zijn. Excelleren is in mijn ogen niet alleen presteren op kennisvakken zoals wiskunde, taal, Latijn, maar evenzeer op persoonsgebonden competenties, sociale vaardigheden, planning en organisatie van je leven.”

Nu al weet Tiemen dat hij later in de politiek gaat. “Mijn moeke (grootmoeder, red.) was lid van Volksunie. Thuis en met sommige vrienden ga ik vaak een politieke discussie aan. In mijn ogen is politiek de grondlegger van de beschaving. Wie tegenwoordig opgroeit, zoals ik, groeit op in een samenleving, een beschaving, en niet alleen tussen de schoolboeken. Departementen zoals Financiën, Defensie en ja, ook Onderwijs, liggen mij na aan het hart.” Tiemen heeft zijn laatste politieke vraag dus nog lang niet gesteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier